Op vrijdag 30 oktober werd het nieuwe recyclagepark in Borgerhout officieel geopend. Blikvanger op het recyclageplein is de poëzie-installatie van stadsdichter Seckou.
 
In mei 2015 ging het recyclagepark van Borgerhout dicht om plaats te maken voor werken aan de Oosterweelverbinding naast de Noordersingel. De opbouw van het nieuwe park werd omwille van die werken uitgesteld, maar ging op vrijdag 18 oktober 2019 van start. Nu is het nieuwe recyclagepark klaar om bezoekers te ontvangen. Het werd vandaag officieel geopend in aanwezigheid van schepen voor stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau.
 
Recyclageplein in Borgerhout
Het ontwerp van het nieuwe recyclagepark vertrekt vanuit het principe van een recyclageplein, net zoals de parken van Berchem, Deurne en Luchtbal. De bezoeker komt toe op een verhoogd plein waarbij de lagergelegen containers op een rij staan. Schepen voor stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau: “Het nieuwe recyclagepark is klantvriendelijk aangelegd. Wie verschillende soorten afval heeft, kan centraal parkeren en makkelijk alle containers bereiken. En doordat de containers ongeveer een meter boven het plein uitsteken, behoudt de bezoeker een duidelijk overzicht.”
 
Energiezuinig personeelsgebouw
Het personeelsgebouw op de site werd volgens de BEN-standaard (bijna-energieneutraal) gebouwd. Door onder andere het compacte ontwerp, de oriëntatie van het gebouw, de goede isolatie, het gebruik van hoogrendementsglas en de moderne verwarmingsketel wordt een laag energieverbruik behaald.
 
Poëzie-installatie van stadsdichter Seckou
Stadsdichter Seckou maakte op vraag van de stad Antwerpen een poëzie-installatie die reflecteert over de thema’s recyclage en ecologie. Seckou werkte daarvoor samen met scenograaf Stef Depover (Walpurgis). De installatie die een plek kreeg op een muur in het recyclagepark is volledig uit gerecycleerd materiaal (hout, metaal en staal) gemaakt. De installatie heeft mee de volgorde en het ritme van de tekst bepaald.
 
Seckou: “Het is meer een mural geworden dan een gedicht. Dat een stuk decor uit een theatervoorstelling en een ijzeren plaat die naast een magazijn lag te roesten een gedicht konden worden, had ik niet zien aankomen. Dat iets van afval naar mooi en nuttig kan transformeren via het veranderen van mijn blik. Het materiaal en de manier waarop we het behandeld hebben is voor mij evengoed waar de tekst over gaat. Over hoe dingen met elkaar verbonden zijn en in elkaar opgaan. De installatie maakt ook een verwijzing naar de Oudegyptische mural van Akhenaton (alle lof aan Atom/atoom). Ik heb het wel wat kwantum nerdy gemaakt, toegegeven.”
 
Hieronder vindt u de tekst van de  poëzie-installatie.
 
een zak
water
sprak
wind
 
oude kaders
afbraak is
inspiratie
 
samplecultuur
 
voor
ieder
watt
in kilo
per uur
 
w/aarde
is
wat
de
daad
aanstuurt
 
wij
vloeiend
geaard
smeden
het
kader
met
vuur
 
kofferbak
schaamte
 
afval
zijn de
mijnen
van later
 
wegwerp- en
vervang
verhoudingen
waren
nooit
duur
 
Nabilla Ait Daoud, schepen voor cultuur: “Stadsdichter Seckou kreeg de prikkelende vraag om een gedicht te maken voor het vernieuwde recyclagepark van Borgerhout. Seckou inspireert de bezoeker in beeld en in taal: zijn woorden – in afgedankte materialen – schitteren op deze plek. De dichter laat ons zien hoe ons afval van gisteren, vandaag een tweede leven vindt.”
 
Recyclageparken in Antwerpen
Bewoners van de stad kunnen terecht bij negen recyclageparken. Deze werken nog steeds enkel op afspraak. Meer info vindt u op www.antwerpen.be.
 
Bovendien organiseert de stad Antwerpen naast de gewone recyclageparken ook pop-uprecyclageparken. Gedurende de namiddag kunnen mensen dan in hun eigen buurt hun afval kwijt in een tijdelijk opgericht recyclagepark. Alle info hierover staat ook op de stedelijke website.
 
In juli lanceerde de stad ten slotte een nieuw initiatief om recycleren nog makkelijker te maken: het recyclagepunt. Dat is een mobiele container die de stad rondreist en elke weekdag op een andere plek staat. Naast pleintjes en straten staat het recyclagepunt ook op een aantal Antwerpse markten. Kijk op www.antwerpen.be/recyclagepunt voor alle data en locaties.

Foto’s: www.antwerpen.be / Frederik Beyens