Grote bedrijven en de Europese zadenwetgeving bedreigen de diversiteit in onze tuinen en op ons bord. De industrie bepaalt grotendeels wat we eten en zaaien. Hybridezaden leveren vooral winst op voor de zadenbedrijven. Hoe passen zaadvaste rassen dan nog in de tuin en op de boerderij? Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, promoot zaadvaste rassen juist. Veel rassen zijn ook levend erfgoed: een zadenruilbeurs in de middelbare Steinerschool te Lier is dan ook een mooi huwelijk.

‘Zelf zaden telen wint aan populariteit en dat is een goede zaak’, weet Lieven David, moestuinexpert bij Velt. ‘Zo krijg je meer diversiteit in je moestuin en op tafel. En als je jaar na jaar zelf zaad wint, past dat ras op den duur helemaal bij jouw grond, jouw manier van tuinieren en jouw smaak. Maak jezelf minder afhankelijk van de klassieke zaadindustrie: zelf zaad winnen is ook gewoon te leuk om over te laten aan de multinationals. En laat je verrassen door de overvloed: in één tomaat zitten makkelijk honderd zaadjes, bijvoorbeeld. Die moet je vooral ruilen met andere tuiniers.’

Zaden én kennis delen
Zaad winnen is een ambacht: die kennis en kunde zijn we al een paar generaties kwijt. Daarom schreef Velt het boek Zelf zaden telen. Tijdens de zadenruilbeurs kun je tijdens heel wat lezingen daarenboven nog meer opsteken over het hoe en waarom van zelf zaad kweken.

En actie!
Op 15 februari is Lier dé plek voor tuinliefhebbers, erfgoedlovers en levensgenieters.
Ruil zaden, knollen en stekjes. Schaf bijzondere variëteiten aan bij diverse handelaars. Geniet van gesprekken en lezingen. En ga vooral naar huis met de kiemen van een heerlijke zomer en positief verzet.

Zadenruilbeurs ‘Reclaim The Seeds’
zaterdag 15 februari 2020 van 10.00 tot 17.00 uur
Middelbare Steinerschool
Mallekotstraat 43
2500 Lier

Inkom: Leden Velt: 3 euro (op vertoon van lidkaart)
Niet-leden: 5 euro

Kinderen zijn van harte welkom. (gratis < 12j.) Foto: Zadenboxen