Marc De Cloedt, Brugge 27 januari 1956 is een Vlaams Cartoonist die onder het pseudoniem Marec publiceert.

Hij is gekend van zijn gags op wereldgebeuren, politiek en sport voor de kranten Het Nieuwsblad en De Gentenaar. Vroeger tekende hij ook voor Het Volk, maar deze krant bestaat inmiddels niet meer. Hij werkt ook voor Dag Allemaal en Expres, de vroegere TV Expres waar een volledige stripgag in tekent.
Vele van zijn cartoons werden ook verwerkt tot kortfilmpjes in het VTM programma “Het Hart van Vlaanderen”. Hij leverde ook illustraties aan voor verschillende boeken waaronder deze van Goedele Liekens “Ons Vaginaboek” en “Ons Penisboek”.
Doordat Marec een grote bekende supporter is van Cercle heeft hij een aantal cartoons gemaakt die deze voetbalploeg in het licht zetten.

Een greep uit zijn werk:

  • Echte mannen tekenen ventjes (1996)
  • Op papier de beste (2000)
  • Collector’s item (2001)
  • Het land van de glimlach (2002)
  • Verse Lakens (2003)
  • Père Albert (2004)
  • Oh Veilig België (2005)
  • Sex, Drugs en Protocol (2007)
  • Zijn jaarboeken waar hij een volledig jaar in beschrijft via cartoons.

 

2018 een fake nieuwsjaar? Niet volgens Marec. Donald Trump en Kim Jong-Un begonnen een Stormy bromance, terwijl seksrobots de wereld veroverden. F16’s bestookten de Belgische politiek en Antwerpen ontdekte de kracht van cocaïne. De Rode Duivels wonnen fake goud op het WK in Rusland. N-VA poetste het Schild, maar verloor veel Vrienden.

In 2018 zag Marec ook dat Het Journaal plots plasticsoep serveerde en dat privacy ieders allergrootste prioriteit werd.

Dit jaar ontsnapte opnieuw niets of niemand aan de scherpe blik van Marec, die elke dag met zijn rake cartoons de actualiteit nét even anders belicht. Real Fake News door de virtuele bril van Marec.
Marec doet er ook geen doekjes om, het juist om alles in cartoon om te zetten dat hij ons ook zoveel kan vertellen. Zijn gags zeggen meer dan ons op het dagelijks nieuws voorgeschoteld wordt. Zijn gags gaan veel dieper in op het dagelijks gebeuren en in één cartoon verteld hij ons waar de krant een heel pagina over schrijft. Dit is een kunst die niet iedereen aangeboren is. Marec heeft het in zijn hand en hoofd zitten en zal ons nog jaren er laten van genieten. Real Fake News 2018 laat u zien in cartoons hoe een heel jaar verlopen is met alle wel en wee, slechte en goede dingen een wereld hoe hij Reeël is.

Auteur: Marec
ISBN 978-94-6131-932-6
Prijs: € 14,99
Uitgever: Van Halewyck
Foto: Van Halewyck