Vandaag leverde PTS Mechelen een eerste lading van 750 kg groenten aan Foodsavers, een initiatief van voedselinzameling van de stad Mechelen. De groenten werden gekweekt door de leerlingen van de tuinbouwafdeling en zouden normaal verkocht worden in de schoolwinkel. “Wekelijks gaan we met de provincie deze groenten gratis leveren om mensen-in-nood extra te ondersteunen in deze coronacrisis”, vertelt Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor Onderwijs.

Vandaag bracht leerkracht Pieterjan Goossens samen met Dieter De Gang van het tuinpersoneel een eerste lading groenten naar de voedselhulp in Mechelen. Pieterjan woont in Londerzeel en is teeltleider vollegrondsgroenten op de provinciale school PTS Mechelen. Hij leert de leerlingen van de afdeling tuinbouw hoe ze groenten kunnen kweken. Daarvoor beschikt PTS Mechelen over diverse serres en in Sint-Katelijne-Waver over de nodige teeltgronden. De leerlingen leverden goed werk want de groenten groeiden afgelopen najaar in overvloed. Normaal gezien verkoopt de school elke woensdagvoormiddag deze groenten aan leerlingen, ouders en omwonenden in de schoolwinkel.  Op deze wijze kunnen de leerlingen aan een democratische prijs hun eigen gekweekte groenten, fruit en sierplanten aankopen.
 
“Met het hamstergedrag tijdens deze coronacrisis, zijn er jammer genoeg minder voedseloverschotten in de warenhuizen. Daardoor liggen veel voedselbanken stil. In onze afdeling tuinbouw van PTS Mechelen hebben we dan weer een overvloed aan groenten. Daarom gaan we samenwerken met het project Foodsavers en doneren we wekelijks een lading verse groenten”, vertelt Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor Onderwijs.

Het project Foodsavers is een project van de stad Mechelen. Gezien de huidige maatregelen m.b.t. corona kunnen de bestaande voedselbedelingen bij heel wat sociale organisaties niet doorgaan. En dat op een moment dat ze net hoognodig zijn. Daarom riep de stad Mechelen iedereen op om voedings- en andere levensmiddelen in te leveren in het depot van Foodsavers aan de Oude Baan in Mechelen-Noord. Van daaruit bezorgt de stad dan voedselpakketten aan huis voor kwetsbare Mechelaars.
 
Vanuit PTS Mechelen en in samenwerking met het tuinpersoneel Paul De Swerdt en Ronny Robyns werd vandaag alvast een rijke korf van 750 kilo groenten gedoneerd namelijk:
 
•        5O kg schorseneren
•        100 kg ajuin
•        100 kg wortelpeterselie
•        100 kg pastinaak
•        300 kg aardappelen
•        50 kg aardpeer
•        50 kg yacon

PTS Mechelen zal vanaf nu wekelijks leveren aan Foodsavers. De leerkrachten en tuinpersoneel oogsten nu zelf de groenten en brengen ze naar Foodsavers.

Foto’s: www.provincieantwerpen.be