Serres worden steeds groter, waardoor kleinere serres verloren dreigen te gaan. De provincie Antwerpen zet in op teeltomschakeling om kleine serres nieuw leven in te blazen. Tien glastuinbouwers krijgen dankzij het plattelandsproject ‘Mooi glaslandschap’ een unieke kans om intensief begeleid te worden naar een succesvolle teeltomschakeling. Zo zorgen we samen voor rendabele bedrijven en voor het behoud en verduurzaming van de glastuinbouw in de provincie Antwerpen.

De glastuinbouwsector van de provincie Antwerpen bekleedt een toppositie in Vlaanderen. Van het Vlaams serreareaal staat bijna 50% in onze provincie. Als we in de serres kijken, staat bijna 60% van het Vlaams areaal serregroenten in de provincie Antwerpen. De glastuinbouwsector is ook een sector in volle evolutie.
Gedeputeerde voor landbouw Ludwig Caluwé: “We zien dat bedrijven groter en hoger worden dan ooit. Tegelijkertijd kan en wil niet elke glastuinbouwer investeren in grotere serres en nieuwe technologie. Als provincie willen we ervoor zorgen dat ook deze bedrijven blijven bestaan. We doen dit door nieuwe projecten op te starten en in te zetten op het behoud van kleinere serres. Soms is een omschakeling naar een andere teelt hiervoor noodzakelijk. Bij hun omschakeling kunnen glastuinbouwers rekenen op steun en kennis vanuit onze provincie.”

Intensieve begeleiding bij teeltomschakeling

Dankzij het plattelandsproject ‘Mooi glaslandschap’ heeft de provincie Antwerpen een uniek aanbod voor 10 glastuinbouwbedrijven op haar grondgebied. “Deze bedrijven krijgen de kans om zich intensief te laten begeleiden naar een succesvolle teeltomschakeling. Onze praktijkcentra zullen hen kennis en data aanreiken over nieuwe teelten en samen met hen op zoek gaan naar de meest geschikte teelt voor hun bedrijf. Ik roep de bedrijven dan ook op om deze unieke kans te grijpen. Ik ben ervan overtuigd dat we, door in te zetten op teeltomschakeling, samen kunnen zorgen voor rendabele bedrijven en voor het behoud en verduurzaming van de glastuinbouwsector in de provincie Antwerpen”, aldus gedeputeerde voor landbouw Ludwig Caluwé.
Ben je een glastuinbouwer die een teeltomschakeling overweegt? Neem dan contact op en ontdek of jij één van de pilootprojecten kan worden binnen het plattelandsproject ‘Mooi glaslandschap’.

Voorbeelden van succesvolle teeltomschakeling

Enkele glastuinbouwers schakelden al over naar een andere teelt. Roger Hermans uit Boechout wilde zijn arbeidsdruk verminderen en schakelde over van tomaten naar veldsla. Bij Paul Vercammen uit Lier vind je nu asperges in bakken op de plaats waar vroeger zijn tomaten stonden. Vanaf zondag 12 februari vertellen zij hun verhaal in Tournée Provincial op PlattelandsTV. Hieronder geven we je alvast een voorsmaakje.