Voor de allereerste keer wordt de Wereldmeerdaagse in Mechelen georganiseerd. Dit tweejaarlijks evenement gaat reeds 11 edities door in Brasschaat en trok daarnaast in 2017 voor het eerst naar De Schorre in Boom. Nu is het dus de beurt aan Mechelen, waar de interactieve doe-markt neerstrijkt in De Loods (Transit M) van 11 t.e.m. 22 maart. De Wereldmeerdaagse is een initiatief van Mundio vzw en krijgt de steun van Provincie Antwerpen.

Maar liefst 4500 jongeren van de eerste graad secundair onderwijs komen in schoolverband naar het evenement. Met de twee edities in Mechelen en Brasschaat samen worden in 2019 meer dan 10.000 jongeren bereikt. De bedoeling is dat zij op een speelse en interactieve manier kennismaken met de leefomstandigheden van jongeren overal ter wereld. Dit keer ligt de focus op klimaat, leven in het water en leven op het land – drie van de 17 SDG’s, de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die we tegen 2030 moeten halen. De jongeren krijgen een reeks interactieve opdrachten voorgeschoteld over verschillende thema’s. Bij het thema politieke gevangenen gaan ze letterlijk de gevangenis in. Op een andere plaats leren ze hun watervoetafdruk te verkleinen door een ‘waterbalans’ in evenwicht te brengen. Er staat zelfs een volledig tentenkamp voor vluchtelingen opgesteld waarbij de jongeren worden meegenomen op een vluchtelingenroute.

De talrijke stands worden allemaal bemand door vrijwilligers. Er doen dan ook maar liefst 500 vrijwilligers mee over de twee edities heen. Die komen soms vanuit een NGO-achterban, maar ook studenten lerarenopleiding van de Thomas More Hogeschool en KDG doen mee. Ook personeelsleden van Cummins NV mogen, in kader van hun ‘Community Involvement Work’, een halve dag meehelpen op het evenement.
Provincie Antwerpen zet in op wereldburgerschapseducatie en stimuleert graag samenwerking tussen organisaties binnen en buiten de mondiale sector. Omdat beleven meer is dan leren, is de Wereldmeerdaagse een uniek evenement voor jongeren om in aanraking te komen met belangrijke maatschappelijke thema’s.

Foto: Provincie Antwerpen