De gemeente Bonheiden wil de komende jaren sterk inzetten op detailhandel in de dorpskernen van Rijmenam en Bonheiden. Daarvoor krijgt de gemeente de hulp van een detailhandelscoach van provincie Antwerpen. Deze provinciale coach zal de gemeente Bonheiden begeleiden bij het uittekenen én uitvoeren van haar detailhandelsbeleid.

De detailhandelssector is de grootste werkgever in de provincie Antwerpen. De voorbije jaren kampte de sector met heel wat uitdagingen. Het aantal handelszaken blijft dalen. Er duiken steeds meer ketens op in winkelstraten, vele ketens kiezen voor locaties die buiten de traditionele kernen liggen, … Voor gemeentebesturen is het echter niet evident om de kernen een nieuwe impuls te geven, leegstand aan te pakken, met e-commerce om te gaan, een basisaanbod te voorzien voor alle inwoners, een gericht locatiebeleid te voeren en wildgroei in de periferie onder controle te krijgen. Door in te zetten op informatie en overleg, gespecialiseerde analyses, advies op maat én begeleiding op het terrein zelf, ondersteunt de provincie Antwerpen gemeenten in hun detailhandelsbeleid. Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor Economie: “Wij streven als provincie naar een slim en vernieuwend detailhandelsbeleid in onze steden en gemeenten. Daarvoor schakelen we op het terrein onze detailhandelscoaches in. We kiezen resoluut voor de toekomst met inzet op een versterking van de handelskernen, een toegankelijk buurtaanbod, versnippering en verlinting tegengaan dankzij een selectief locatiebeleid.”
Detailhandelscoach in Bonheiden van start
Bonheiden is een kleine maar welvarende gemeente in de schaduw van Mechelen, een groene omgeving van waaruit Brussel en Antwerpen goed bereikbaar zijn. De gemeente Bonheiden doet beroep op de expertise van de detailhandelscoaches van de provincie Antwerpen om een detailhandelsbeleid uit te tekenen voor de kernen Bonheiden en Rijmenam. Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor Economie: “Het is de rol van de coach om te onderzoeken op welke manier een beleid kan ontwikkeld worden op maat van de gemeente dat gunstige voorwaarden schept voor nieuwe, lokale initiatieven en de bestaande zaken optimale kansen biedt.”
Schepen van Lokale Economie, Karolien Huibers: “Het detailhandelsbeleid is een hoge prioriteit voor ons. Het bepaalt in grote mate de levendigheid en het gezicht van de gemeente, maar het is ook een puzzelstukje dat binnen ruimtelijke orde en mobiliteit past. Het is niet zo zeer de bedoeling om bezoekers van buiten de gemeente aan te trekken. Wel willen we de eigen inwoners in de eerste plaats doen kiezen voor een lokaal en duurzaam aanbod dat bovendien gemakkelijk bereikbaar is.” Het traject van Bonheiden loopt over 25 adviesdagen.
De provinciale detailhandelscoaches bereikten bijna de helft van de gemeenten in de provincie Antwerpen. “Soms worden gemeenten individueel begeleid, soms gaat het om een groep gemeenten”, stelt Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie. De coachingtrajecten leggen steeds een grote nadruk op samenwerken: samenwerking tussen gemeente en provincie, samenwerken met de handelaars en de handelaars onderling. “Het gaat niet om elke winkel op zichzelf, maar wel om het geheel dat de sfeer en de aantrekkelijkheid bepaalt. Winkels profiteren van elkaars aanwezigheid en dat gegeven vormt ook de basis van een kernversterkend beleid.
Foto: Gedeputeerde Ludwig Caluwé, schepen Karolien Huibers, detailhandelscoach Hilde De Ridder en Wim Slaets van de Raad voor Lokale Economie