Ook in het nieuwe schooljaar krijgen Vlaamse scholieren in het eerste middelbaar de kans om gedurende een maand kosteloos gebruik te maken van de bussen en trams van De Lijn.

Gedurende de hele maand september kunnen de scholieren het net van De Lijn uittesten, dankzij het Buzzy Pazz-probeerabonnement. Met deze actie promoot De Lijn veilig en duurzaam schoolverkeer. Het probeerabonnement kan worden aangevraagd via delijn.be/probeeractie en is beschikbaar voor alle scholieren die in september starten in het eerste middelbaar.

Met de probeeractie wil De Lijn jongeren kennis laten maken met de voordelen van het openbaar vervoer. Het reizen met bus of tram naar school is efficiënt, veilig en milieuvriendelijk, waardoor jongeren en hun ouders kunnen kiezen voor een duurzame en slimme vervoersoplossing.

Ouders en jongeren vinden meer info over dit aanbod op delijn.be/probeeractie. De Lijn bezorgt de info ook aan de lagere scholen zodat zij hun leerlingen ook kunnen informeren.

Een duurzame keuze

Als ouders voor het probeerabonnement kiezen, dragen zij ook meteen hun steentje bij aan een beter klimaat. Want één volle bus zorgt voor tientallen auto’s minder op de weg. Dat is dus een duurzame keuze.

Het abonnement uitproberen kost niets. Ouders moeten alleen hun zoon of dochter inschrijven vóór 17 augustus 2023 met het rijksregisternummer van hun kind. Dat doen ze op delijn.be/probeeractie en dan stuurt De Lijn het probeerabonnement op.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters is enthousiast over de actie en zegt: “Naar het eerste middelbaar gaan, is voor vele jongeren een grote stap. Vaak is dat ook een moment waarop er terug vervoerskeuzes gemaakt moeten worden. Met de probeeractie laten we jongeren uit het eerste middelbaar kennismaken met het openbaar vervoer in Vlaanderen en de voordelen van een Buzzy Pazz, het jongerenabonnement. Een verplaatsing met de bus of de tram naar school is efficiënt, verloopt veilig en draagt bij tot een beter klimaat.”

Directeur-generaal van De Lijn, Ann Schoubs, benadrukt dat de actie jongeren aanmoedigt om het openbaar vervoer te gebruiken en bij te dragen aan een duurzame toekomst. “Het is een ideale manier om hun verplaatsingen te vergemakkelijken en ze te motiveren om nog meer gebruik te maken van het uitgebreide aanbod van het openbaar vervoer in Vlaanderen.”

Dit is al de zesde keer dat De Lijn deze actie organiseert voor eerstejaars middelbaar onderwijs. Vorig jaar werden er 8 066 aanvragen voor probeerabonnementen ontvangen en 57 % van de aanvragers kocht na afloop van de actie een Buzzy Pazz-abonnement. Het probeerabonnement geldt van vrijdag 1 september tot en met zaterdag 30 september 2023 en geeft de jongere onbeperkte toegang tot bus en tram, op schooldagen en tijdens het weekend (behalve op de Limburgse snellijnen).

Enkele handige tips

  • Stippel je reis uit

Sinds 1 januari 2023 gaat De Lijn samen met de Vlaamse overheid en de gemeenten of steden in verschillende fases voor een nieuwe mobiliteitsvisie. Op 1 juli gaat een nieuwe fase in. Dat nieuwe net heeft mogelijk ook invloed op de verplaatsing naar school. Ouders kunnen de reis van hun kind uitstippelen vanaf 15 juni via delijn.be/nieuwenet.

  • Plan een zorgeloze rit met de app

De app van De Lijn is de ideale gids die reizen makkelijk maakt. Zo kunnen de scholieren onderweg rekenen op tal van handige features, zoals de afstapwaarschuwingen.