Port of Antwerp bundelt de krachten met Flanders Investment & Trade, de Algemene Administratie Douane & Accijnzen en Brussels Airport. Samen bezochten ze vier Chinese steden om de e-commerce troeven van België te promoten.  

Van 5 tot 12 maart namen Luc Arnouts  (Directeur Internationale Netwerken) en Philippe Beaujean (Manager Shippers and Forwarders) van Port of Antwerp deel aan een promotour langs de grote stedelijke handelscentra Tianjin, Shanghai, Shenzhen en Chengdu. 

Vanuit België op 48 uur in Europa dankzij multichannel logistics
“De combinatie van zeevracht en luchtvracht opent perspectieven voor Chinese e-commerce bedrijven”, zegt Luc Arnouts. “Vanuit België kun je binnen 48 uur het overgrote deel van Europa bereiken. Via het spoor, de weg, de binnenwateren of via de luchthavens van Brussel en Luik. De haven van Antwerpen is dus de ideale gateway voor multichannel logistics.” Port of Antwerp beschikt vandaag al over rechtstreekse handelsconnecties met China, via vaste zeevaartroutes en de spoorverbinding OBOR. 

BE-GATE: efficiënte douaneprocedures
Ook BE-GATE, een initiatief van de Algemene Administratie Douane & Accijnzen, kan rekenen op  interesse van Chinese ondernemers. BE-GATE is een systeem dat toelaat om e-commerce goederen op voorhand aan te melden en in te klaren bij de douane autoriteiten. Het project is uniek in Europa en garandeert een snel en vlot verloop van douaneprocedures. 

Logistieke dienstverlening 
“De Antwerpse havengemeenschap telt bovendien heel wat professionele dienstverleners inzake e-commerce”, benadrukt Philippe Beaujean. “Ook deze troeven vielen in de smaak bij Chinese e-commerce giganten.”  

Foto’s: www.portofantwerp.com