Een bezettingsgraad in 2022 en 2023 van bijna 100 % bewijst dat The Box in Antwerpen een succes kan genoemd worden. 19 ondernemingen testten hun winkelconcept al uit in het instapklare handelspand in de Kloosterstraat. Eén onderneemster opent nu haar eigen winkel nadat ze eerst haar winkelconcept uitprobeerde in The Box in Antwerpen.

Op 24 november 2022 opende The Box Antwerpen in de Kloosterstraat met een eerste pop-upstore. Ondertussen is The Box – dat ook in verschillende andere Vlaamse steden te vinden is – een groot succes in Antwerpen.

Hoge bezettingsgraad 

23 ondernemers gebruikten The Box of boekten het pand al om hun winkelconcept uit te testen. Met als gevolg dat de bezettingsgraad van het pand sinds de opening zo goed als 100 % is. Sommige ondernemers besloten al na een week uittesten om extra periodes bij te boeken.

Van interieur tot juwelen 

The Box trekt verschillende ondernemers aan met een grote variatie aan concepten. 11 van de 23 ondernemers komen van buiten de provincie Antwerpen. 31 % van de ondernemers opende een winkel voor mode, 22 % voor interieur en decoratie en 12 % voor accessoires en juwelen.

Succesvolle doorstart en samenwerking 

Een van de onderneemsters, Lien Van Berkel van Glint Fashion, besloot om na een succesvolle week in The Box van haar bijberoep haar hoofdberoep te maken en opent in september haar eigen winkel. Ze maakte bovendien gebruik van de coaching winkelinrichting en kostenbeheer die stad Antwerpen aanbiedt voor ondernemers in detailhandel en horeca. Ook de twee zussen/onderneemsters Véronique en Inne Meeusen van Gabian volgden een coachingtraject van de stad. Drie andere ondernemers leerden elkaar dan weer kennen via een netwerkavond en besloten samen in The Box te trekken in september.

Schepen voor middenstand Koen Kennis: “Hier zie ik het bewijs dat Antwerpen anno 2023 nog steeds die dynamische, aantrekkelijke winkelstad is, met een reputatie tot ver over de grenzen heen. Uit alle onderzoeken blijkt dat mensen eerst en vooral naar hier komen om te winkelen. Het publiek vindt hier de ondernemers, de ondernemers hun publiek.”

The Box Vlaanderen biedt in verschillende Vlaamse steden plug & play handelspanden aan waar (startende) ondernemers een winkel- of horecaconcept kunnen testen. In Antwerpen opende er eind vorig jaar een instapklaar pand in de Kloosterstraat. www.theboxvlaanderen.be   

Foto: Headerfoto: Plants & Stuff x Atelier Tak in The Box Antwerpen, © Esther Vandebroek (Stebo vzw)