Burgemeester Bart de Wever en korpschef Serge Muyters ondertekenden op 9 maart 2017 een unieke samenwerkingsovereenkomst met het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN) van Mol. Samen met Poolse experten zal het SCK-CEN de Antwerpse politie opleiden op het vlak van chemische, biologische en radioactieve/nucleaire (CBRN) dreiging en hoe ermee om te gaan. Lokale Politie Antwerpen krijgt als enig korps in Vlaanderen de unieke kans om vijf mastertrainers te laten opleiden door experten in chemische, biologische en radioactieve/nucleaire incidenten (CBRN). Deze opleiding wordt gefinancierd door de Europese Unie en is speciaal op maat van politie Antwerpen opgebouwd.
Noodzaak
De Antwerpse politie heeft een analyse gemaakt van de huidige mogelijke dreigingen. Op het vlak van terroristische CBRN-incidenten blijkt er nood aan meer expertise te bestaan voor de ploegen die als eersten ter plaatse komen. Zowel op het gebied van het benaderen van een CBRN-incident, de tactische aanpak ervan en het strategische luik is er meer kennis van zaken nodig.
Vijf mastertrainers klaargestoomd
Lokale Politie Antwerpen gaat vijf mastertrainers laten opleiden in Lodz in Polen. Die mastertrainers zullen hun kennis daarna delen met andere opleiders, zodat uiteindelijk alle eerstelijns hulpverleners bij de Antwerpse politie bij deze delicate incidenten kunnen interveniëren.
Samenwerking met unieke partners
Om het unieke project in goede banen te leiden, werkt de politie van Antwerpen samen met het Studiecentrum voor kernenergie (SCK-CEN). Zij zullen de training samen met de Counter Terrorist Unit of the Polish National Police, Universiteit van Lodz, Industrial Chemistry Research Institute (Polen) en  het Centre for the Advancement of Research & Development in Educational Technology (CARDET) van Cyprus verder uitwerken met de nodige kennis van zaken. Deze intentie tot samenwerking is vanmiddag officieel gemaakt op het Antwerpse stadhuis. In aanwezigheid van een Poolse delegatie ondertekenden burgemeester Bart De Wever, korpschef Serge Muyters en Frank Hardeman, adjunct-directeur-generaal van het SCK-CEN de intentieverklaring tot samenwerking.