De grootste ‘bloem’ ter wereld is vandaag 10 april opengegaan!

We voorspelden al enkele dagen dat de bloei van de reuzenaronskelk niet lang op zich zou laten wachten. Deze middag 10 april om 12.30 u  is het grote schutblad zich beginnen te openen. Maar groot nieuws, deze keer zal een tweede reuzenaronskelk over ongeveer een week ook bloeien!

De reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum), of in de volksmond ook de ‘stinkbloem’ genoemd, is een zeldzame plant die met uitsterven bedreigd is in zijn oorsprongsgebied, de tropische regenwouden van Sumatra. De plant doet de naam ‘reuzen’ alle eer aan want het gaat hier effectief ook over de grootste ‘bloem’ ter wereld. Deze keer zal de eerste plant eerder een dwergreuzenaronskelk zijn, van ‘amper’ 143 cm groot. Zeker als je dit vergelijkt met één van onze exemplaren die in 2013 een recordhoogte haalde van 244 cm!

De bezoekers kunnen 72 uur genieten van de bloei van een reuzenaronskelk. Dit is hoelang de bloei duurt. Het is een visueel en ..geurspektakel! De typische geur van bedorven vlees begint zich vanaf het moment dat het schutblad zich opent, te verspreiden in de tropische, warme en vochtige sfeer van de serre en is de eerste avond het sterkst!

Daarom blijft Plantentuin Meise uitzonderlijk twee avonden open tot  22 u, op 10 april en11 april.
Vanaf de derde dag begint de bloem te verwelken.

Een tweede bloei … en eindelijk een bestuiving van de reuzenaronskelk!

We verwachten de tweede bloei ongeveer een week later. Dit is bijzonder voor Plantentuin Meise want zo krijgen we de kans om voor de eerste keer de plant te bestuiven. Bij de reuzenaronskelk is zelfbestuiving niet mogelijk omdat de mannelijke bloemetjes pas rijp zijn en hun stuifmeel afgeven 24 uur na de bloei van de vrouwelijke bloemetjes. Deze keer zullen we dus het stuifmeel van de eerste plant bewaren in de koelkast. Als het mooie bordeau schutblad van de tweede bloem zich opent, zullen we de vrouwelijke bloemetjes kunnen bestuiven. Plantentuin Meise hoopt zo een eigen voorraad zaden te verkrijgen van deze uitzonderlijke plant. En zo een heleboel ‘baby’s’ op de wereld te zetten van deze zeldzame en met uitsterven bedreigde plant.

 

De reuzenaronskelk, symbool van de samenwerking tussen Botanische tuinen!
De reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum) is een zeldzame en met uitsterven bedreigde plant uit de tropische regenwouden van Sumatra. De plant is in zijn oorsprongsgebied, net zoals de orang-oetans, met uitsterven bedreigd door de ontbossing van het eiland. De plant symboliseert de samenwerking tussen de botanische tuinen van Europa die via hun netwerk zaden uitwisselen of planten vermeerderen om zo de soorten te bewaren en te strijden tegen het verdwijnen van de biodiversiteit wereldwijd.

Plantentuin Meise praktisch:

  • Elke dag open vanaf 9.30 u
  • 7 €; + 60 jaar en personen met beperkingen: 6 €; <4 jaar en begeleiders van personen met beperkingen: gratis; 5-18 jaar: 1 €;  studenten: 3,50 €.
  • Autosnelweg A 12 Brussel-Antwerpen, afslag 3 “Meise”.
    Bus ‘De Lijn’ 250 of 251. Vanaf het Station Brussel-Noord of het metrostation Koning Boudewijn (lijn 6).
  • contact : 02/260 09 70 –  info@plantentuinmeise.be  –www.plantentuinmeise.be