Op 13 en 14 februari ontving provinciale school PIVA een 15-tal bakkers die 60 jaar geleden afstudeerden als bakker. Op 13 februari bakten deze oud-studenten sandwiches samen met jonge bakkers in spe en op donderdag wandelden ze nog eens door de bakkerijafdeling en genoten ze samen met hun partners van een lunch in het restaurant van PIVA. De afgelopen decennia ontpopte deze delegatie bakkers zich als ambassadeurs van de school. Zo maakten ze in 1982 een Taart van de Vriendschap waar 7420 mensen van gesmuld hebben en staken ze in 2005 vele handjes toe bij een werkbezoek van bakkers uit Mali.
 
Praktijkles met jonge snaken
Hun 60-jarig jubileum vierden ze op 13 februari 2019 met een praktijkles met jonge bakkertjes uit het tweede jaar Bakkerij van PIVA. De 78-jarige bakkers die in 1960 afzwaaiden van PIVA gaven met plezier hun vakkennis door aan de jonge garde van PIVA. Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Onderwijs vertelt: “Met diverse horecarichtingen zoals Bakkerij heeft PIVA de voorbije decennia een sterke expertise opgebouwd die ruim erkend wordt. Ervaren en betrokken vakleerkrachten leren hier hun leerlingen in praktijkgerichte opleidingen alle kneepjes van het vak. Deze ontmoeting met experts met heel wat jaren ervaring in de bakkersvingers is een unieke en uiteraard leerzame ervaring voor onze bakkers in spe.”
Door op woensdag 13 februari samen sandwiches te kneden en te bakken, beleefden ze samen het plezier van het bakkersvak. Als de sandwiches in de oven stonden, was er ook tijd om tips uit te wisselen en om te babbelen over het boeiende leven als bakker.
 
Op donderdag 14 februari leidde vakleerkracht voor Toerisme en Hotelonthaal Daan Van Thiel de bakkers van 1960 door de bakkerijafdeling van vandaag. Deze door de wol geverfde bakkers merkten als geen ander wat er de afgelopen decennia allemaal veranderd is en wat hetzelfde is gebleven.
 
Greep uit roemrijk verleden PIVA-bakkers van 1960
Voor de bakkers die afstudeerden in 1960 eindigde het schooljaar op 28 juni met een proclamatie in zaal Elckerlyck. Een jaar later zagen de jonge bakkers elkaar voor het eerst terug tijdens een eerste reünie. De bijzondere lichting bakkers bleef nauw contact houden met elkaar. In 1982 vierden ze hun 25-jarig jubileum als professioneel PIVA-bakker met eenTaart van de Vriendschap. Zo vierden ze hun vriendschap en het vakmanschap dat ze leerden in PIVA én verder aanscherpten tijdens hun professionele loopbaan. Het was geen sinecure om een immens grote, lekkere taart te maken waar uiteindelijk 7420 minder begoeden en personen met een handicap van konden eten.
 
Bezoek uit Mali
Op 14 november 2005 kwamen in PIVA zes jonge leerkrachten van Ecole de boulangerie et de patisserie de Bamako (EBP de Bamako) uit Mali op werkbezoek. Tijdens hun stage in PIVA werden de bakkers van 1960 opgetrommeld om in te wijden in het Belgische bakkersvak.
“Het was een hele taak om deze opdracht tot een goed einde te brengen. Om te beginnen moesten alle recepten in het Frans vertaald worden. Vervolgens bekeken we welke ingrediënten in Mali voorhanden zijn. Zo zijn appelen daar geen alledaags product, maar bananen, ananas en kokosnoten wel. Slagroom en melk zijn duur en moeilijk te vinden, melkpoeder is er in overvloed. We besteedden veel aandacht aan de hygiëne in de bakkerij, aangezien de temperaturen in Mali heel hoog oplopen.” vertelt bakker van 1960, Ludo Boeckstyns. De Malinese leerkrachten maakten roomijs van melkpoeder en chantillyroom. Ze creëerden een viertal smaken roomijs, ze leerden koffie-extract maken en verwerken in compositieroomijs. Ze maakten ook rozijnen- en suikerbrood, bananenstollen (een variant van appelstollen), vlechtbroden, baguettes, sandwiches, Duitse broodjes, luxegebak zoals javanais, Phenix, soleil d’Afrique en dessertkoekjes.
Net als in 1982 met de Taart van de Vriendschap haalden de bakkers van 1960 met het werkbezoek uit Mali de pers. Wie ooit in Mali komt, haalt zijn brood best bij bakker Sangaré, Kante, Caolaora, Coulibaly of bij de broers Mahamadou en Bakary Doucuré.

Foto: Oude en jonge PIVA-bakkers verenigd op een foto op 13 februari 2019  – Copyright: Koen Fasseur voor provincie Antwerpen