Het Provinciaal Instituut voor Technisch onderwijs in Stabroek gaat 2017 in met gloednieuwe, hoogtechnologische labo’s en techniekklassen. Gedeputeerde voor onderwijs Inga Verhaert legt het principe uit:  “In de ruime lokalen bootsen leerlingen situaties uit het werkveld na en slaan zo de brug tussen praktijk en theorie. De nieuwe accommodatie moedigt de jongeren aan om zelfstandig én samen te werken. Ook bedrijven zijn welkom om bijscholingen te organiseren. In PITO Stabroek is de arbeidsmarkt immers nooit ver weg. PITO Stabroek rolt zo het STEM-verhaal verder uit in de school.”

Drie nieuwe technieklokalen voor de eerste graad

In de eerste graad zullen de leerkrachten theorie en praktijk beter op elkaar kunnen afstemmen dankzij de drie nieuwe techniekklassen. Hoogtechnologische machines staan broederlijk naast klassieke werkbanken en ICT-eilanden. Voor elke fase in het leertraject nemen de leerlingen plaats aan het meest geschikte eiland van het technieklokaal. Informatie opzoeken en leren programmeren gebeurt bijvoorbeeld aan het ICT-eiland. Vanaf het eerste jaar maken de leerlingen, binnen STEM, kennis met hoogtechnologische apparatuur zoals een 3D-printer en een lasercutter. Deze apparatuur sturen ze aan door middel van tablets en computers. Dankzij de grote deur en de buitenruimte is het ook mogelijk te werken aan grotere projecten.
Tweede graad: domotica, rationeel energieverbruik en industriële installaties

De leerlingen van de tweede graad BSO Elektrische Installaties leggen tijdens hun projecten steeds vaker de link tussen praktijk en theorie. In de grote ruimte is er plaats voor bouwconstructies zodat de praktijkopdrachten erg realistisch zijn. De leerlingen maken al kennis met basisdomotica en rationeel energieverbruik. Hoge muren en plafonds maken het mogelijk om leidingtracés uit te zetten voor kabelbanen en kabelgoten zoals in industriële installaties. Elk lokaal heeft een apart magazijn zodat de praktijkruimtes ordelijk blijven. De hoge ruimtes en optimale lichtinval zorgen voor een aangename sfeer. De leerlingen van de tweede graad TSO Elektrische Installatietechnieken borduren in hun nieuwe labo verder op de STEM – doelstellingen van de eerste graad. STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. Een apart labo in de praktijkruimte maakt werken met verschillende toestellen mogelijk. Het gebruik van logische modules en microcontrollers legt de basis voor latere digitale schakeltechnieken zoals domotica en PLC. De combinatie van een labo- en theorielokaal binnen de praktijkruimte zorgt ervoor dat de leerlingen met hun praktische vragen of onduidelijkheden onmiddellijk terecht kunnen. Ook  in de stille werkruimte staat zelfstandig werken en probleemoplossend denken centraal.
Ook bedrijven maken gebruik van nieuw labo derde graad

Het nieuwe labo van de derde graad TSO Elektrische installatietechnieken en Industriële Wetenschappen is uitgerust met kwalitatieve meetapparatuur zodat de leerlingen op een veilige en zelfstandige manier kunnen werken. Door indicatieverlichting per labotafel merken leraars meteen of de status passief, actief of in nood is. De pc’s registreren alle metingen, waardoor leerlingen gemakkelijk verslagen kunnen maken. Gedeputeerde Inga Verhaert: “Het multifunctioneel karakter van het labo maakt dit lokaal ook interessant voor externe organisaties voor bijvoorbeeld bijscholingen. Het pedagogisch concept van de school en de knowhow van de bedrijven zullen elkaar versterken en zorgen voor een win-winsituatie voor de leerlingen.”
Foto: Robot knipt lintje nieuwe labo’s en technieklokalen door – Copyright: Koen Fasseur voor provincie Antwerpen