Nogmaals georganiseerd door de Mastercooks zal de finale van de culinaire wedstrijd van de Ster van de Belgische Keuken, nu “Pierre Wynants Trophy”, dit jaar doorgaan op 23 november en dit in het kader van Horeca Flanders Expo Gent. Deze tweejaarlijkse wedstrijd gaat nog een keer door met de steun van het National Culinary Team Belgium en het organiserend comité van de Mastercooks Belgium met Pierre Wynants als voorzitter.
Deze wedstrijd van het hoogste gastronomische niveau zal plaatsvinden na een preselectie van de kandidaten op basis van hun recepten door een jury bestaande uit Mastercooks Pierre Wynants, Frank Fol, Freddy Vandecasserie, Alain Deluc, Jo Nelissen en Daniel Molmans.

Ter herinnering: elk team bestaat uit een kandidaat van minstens 23 jaar en maximaal 38 jaar oud op 30 augustus 2022. Daarbij voegen zich een keukenhulp en een sommelier, beide minstens 23 jaar oud op 30 augustus 2022. Ten slotte krijgt dit trio een coach, vrij te kiezen door de kandidaat, wetende dat deze coach mondeling advies mag geven aan de kandidaat, maar hij mag niet met hem aanwezig zijn in de keuken of hem op eender welke fysieke manier bijstaan.

Het thema van de wedstrijd is België. Het spreekt voor zich dat de kandidaat zijn best zal doen om zoveel mogelijk Belgische producten te verwerken en dit uiteraard op de best mogelijke manier.
Dit jaar dient het voorgerecht verplicht knolselder te bevatten, evenals producten naar keuze uit de “Mystery Box” van MABRU. Het is niet verplicht om alle producten uit de Mystery Box te gebruiken. Dit voorgerecht moet geserveerd worden met Ruffus Brut sauvage, een witte schuimwijn van bij ons.

Het gerecht op zich moet verplicht grijze garnalen bevatten die niet op voorhand gepeld zijn en moet geserveerd worden met Kasteelbier naar keuze: Cuvée, Tripel, Rouge, Xtra of Donker.
Ten slotte moeten de kandidaten ook een Belgisch een mignardise of “finger food” met Callebaut-chocolade dat perfect past bij een Rombouts Espresso Royal koffie.

De winnaar krijgt een gouden medaille van de “Pierre Wynants Trophy” en een replica van de trofee. De vijf finalisten zullen hun gerecht gedurende drie maanden in hun restaurant aanbieden, met het gekozen Kasteelbier en een verwijzing naar de wedstrijd “Pierre Wynants Trofee – De Belgische Ster”.

De kandidaturen moeten ingediend worden vóór 31 juli 2022 per mail aan secretary@mastercooks.be. Ze moeten twee geschreven recepten bevatten, één voor het hoofdgerecht met niet op voorhand gepelde grijze garnalen en twee Belgische garnituren, en één voor het garnituur of finger-food met Callebaut-chocolade.

Concreet moeten de recepten in het Frans of in het Nederlands opgesteld zijn op neutraal wit papier zonder hoofding. Naast deze recepten moet elke kandidaat ook een dossier aanleveren met zijn/haar curriculum vitae, een foto van hemzelf/haarzelf in jpg-formaat en alle gegevens van zijn/haar keukenhulp en zijn/haar sommelier die hem/haar zullen bijstaan als hij/zij door de nationale jury geselecteerd wordt om deel uit te maken van de 4 finalisten.

Meer info via www.mastercooks.be