PIANOLAinPRIMETIME, een pianofestival zonder pianisten
Van 1 tot en met 3 februari herinnert AMUZ [Festival van Vlaanderen] er ons aan dat een pianola veel meer te bieden heeft dan mechanische muziek. Het voorjaarsfestival PIANOLAinPRIMETIME toont de verschillende facetten van de fascinerende mechanische piano en neemt u mee naar de tijd van het pianospel van Rachmaninov of Gershwin in de huiskamer, danszalen en films met piano(la)begeleiding.

Wie tegenwoordig naar muziek wil luisteren, zet de radio aan of scrolt door een spotify-playlist. Toen er nog geen sprake was van de radio, was de pianola de oplossing om muziek in huis te brengen. Geponste pianorollen gingen dan ook als zoete broodjes over de toonbanken, met een gigantisch repertoire van eenvoudige volksliedjes tot bewerkingen van complete Beethovensymfonieën. inPRIMETIME, het voorjaarsfestival van AMUZ dat graag eens uit de band springt, brengt dit jaar dan ook graag een ode aan dit opmerkelijke instrument.

Mechanische muziek of het Fingerspitzengefühl van de grootmeesters?

Denkt u bij het woord ‘pianola’ aan een eerder lawaaierig muziekinstrument in de saloon van Lucky Luke? Ten onrechte, want een pianola mag best synoniem staan voor ontzettend verfijnde en mooie muziek. Elk concert van PIANOLAinPRIMETIME belicht een nieuw aspect van het ontzettend diverse repertoire van dit vergeten instrument. Beroemde meesters komen opnieuw tot leven – ontdek hoe o.a. Debussy en Grieg hun eigen werk interpreteerden tijdens het openingsconcert op vrijdag 1 februari – en de ‘onmogelijke’ muziek van o.a. Stravinsky en Nancarrow, die speciaal voor de pianola componeerden, laat u een onbekende klankwereld horen. De beperking van tien of twintig vingers valt immers weg bij een pianola. Tijdens Cinema Pianola zullen stille films door pianola worden begeleid. Afsluiten doet PIANOLAinPRIMETIME met een Thé dansant.  AMUZ wordt voor een dag een heus danssalon.

In samenwerking met het Geelvinck Pianolamuseum Amsterdam en de Nederlandse Pianola Sociëteit haalt AMUZ voor PIANOLAinPRIMETIME een reeks buitengewone instrumenten in huis. Een verzameling die normaal gezien enkel in een museum te bekijken is, is begin februari in AMUZ in al haar finesses te horen!

Praktisch

Vrijdag 1 februari:

Zaterdag 2 februari:

Zondag 3 februari:

Tickets & info: www.amuz.be | +32 (0)3 292 36 80 | DI & DO, 13.00-16.00

OVER AMUZ
AMUZ presenteert veelzijdige concerten in een uniek kader. Muziek van alle tijden, stijlen en culturen weerklinkt op een creatieve en toegankelijke manier in de voormalige Sint-Augustinuskerk, een knap staaltje van barokke architectuur met een onovertroffen akoestiek. Naast een verrassende concertreeks van oktober tot maart, organiseert AMUZ ook jaarlijks het gerenommeerde zomerfestival Laus Polyphoniae en een verfrissend voorjaarsfestival inPRIMETIME. Het concertprogramma wordt telkens zorgvuldig samengesteld vanuit een historisch wetenschappelijke benadering of de Historically Informed Performance.

AMUZ, Kammenstraat 81, 2000 Antwerpen
Info & tickets: +32 (0)3 292 36 80 | DI & DO, 13.00-16.00