150 originele recepten, leuke DIY-ideeën en verrassende weetjes.

Het boek ‘Peperkoek’ wil dit authentiek, origineel en eerlijk product terug onder de aandacht brengen. Want de mogelijkheden met peperkoek zijn eindeloos, zowel in als buiten de keuken: muesli van peperkoek, een peperkoekcocktail, een salade met croutons van peperkoek, maar ook: je eigen peperkoeken hart of een peperkoeken huisje. In dit boek vind je ze allemaal naast 145 andere fijne weetjes, tips en recepten over en met peperkoek.

Peperkoek. Misschien eet je het als tussendoortje. Of past het bij je favoriete theemoment? Bij anderen prijkt er elke ochtend nog peperkoek op de ontbijttafel. Peperkoek zit diep gebakken in onze cultuur. Het is een oud en bekend gebruik om met Pasen, Valentijn of Nieuwjaar peperkoek uit te delen in de vorm van een hart. En ook de uitdrukking ‘een hart van peperkoek’ kennen we allemaal. Sta je er soms bij stil hoe deze dagelijkse lekkernij gemaakt wordt? Wat er allemaal inzit en hoe lang het al bestaat? En wat je er allemaal mee kan doen?

Bij Vondelmolen bakken ze al vijf generaties lang peperkoek aan de hand van een zorgvuldig bewaard familierecept. Hun peperkoek kreeg het label van officieel streekproduct. In dit boek delen ze hun geschiedenis en kennis.

Toastje van peperkoek

Ingrediënten voor 6 hapjes
6 sneetjes peperkoek
100g Roquefort of een andere schimmelkaas
12 halve walnoten
3 el uienconfituur

een kleine steekring van 3cm

Bereidingswijze
1- Verwarm de oven voor op 180°C
2- Steek met een kleine steekring rondjes uit de sneden peperkoek. Smeer hierover een stukje Roquefort uit. Leg een halve walnoot op elk toastje
3- Plaats de hapjes gedurende 10′ in de voorverwarmde oven tot de kaas lichtjes gesmolten is. Bij het afkoelen zal de peperkoek heerlijk krokant worden
4- Werk af met wat uienconfituur en serveer

Hardcover; 176 pagina’s.

Foto: Ruddy Berghmans