In 1971 woont Annie Dillard een jaar in de Amerikaanse staat Virginia, in een vallei genoemd naar de rivier Tinker Creek. Bijna dagelijks zwerft ze langs de oevers, waar haar geen detail ontgaat. Energiek en bezield vertelt ze in Pelgrim langs Tinker Creek over de vaak genadeloze natuur in en rond de rivier en laat ze zien hoe gedurende de seizoenen alles onophoudelijk aan verandering onderhevig is.
Ze dwingt de lezer voortdurend naar de details te kijken, en confronteert hem aldoor met het mysterie, de schoonheid én de wreedheid van het leven. En dat is meteen de grootste les van Dillards proza: dat we niet los van de natuurlijke wereld leven, maar er deel van uitmaken.
Het met de Pulitzer Prijs bekroonde Pelgrim langs Tinker Creek is een subliem poëtisch essay, een zoektocht naar de betekenis van het leven en een natuurklassieker.
 
‘Dillards stijl is bezield, onbesuisd. Ze flapt er alles uit, lyrisch, opgewekt, gepeperd, recht voor z’n raap.’– Robert Macfarlane in The Guardian
 
Annie Dillard (1945) werd in Pittsburgh, Pennsylvania, geboren en schrijft romans, gedichten en essays. Voor haar werk ontving ze talloze prijzen en eredoctoraten. In 1999 werd Annie Dillard voor het leven benoemd in the American Academy of Arts and Letters en in 2013, tegelijk met Paul Theroux, Julian Barnes en Martin Amis, in The American Academy of Arts and Sciences. In 2014 ontving Dillard uit handen van president Obama de prestigieuze National Humanities Medal.

Hardcover; 304 pagina’s. Ook verkrijgbaar als e-book.

Auteur: Annie Dillard
Titel: Pelgrim langs Tinker Creek
Uitgeverij: Atlas Contact
ISBN: 978 90 450 3750 9
Thema: roman; natuur; filosofie
Prijs: € 24,99