Op maandag 3 juli start Koen Fillet een nieuw vakantie-lunchprogramma op Radio 1. “Weet Ik Veel” gaat uit van weinig over iets weten, een goede praatgast in het programma, en een presentator + publiek die na afloop veel meer weten over al minstens één onderwerp. Bijt de spits af op maandag 3 juli: advocaat, Antwerpenaar en voormalig voorzitter van de Vlaamse Opera Paul Cools(foto). Het onderwerp is het Middellandse Zee-eiland Malta. Meester Cools weet daar wel wat over, want hij is al sinds 1993 Consul-Generaal in Vlaanderen voor dat kleinste EU-lid.
Malta ligt ten zuiden van het Italiaanse Sicilië en bestaat uit een tweetal bewoonde en nog wat onbewoonde eilanden. Malta zelf en Gozo zijn de bewoonde exemplaren – er zijn zowat 400.000 Maltezen – Comino telt een tiental bewoners en Cominotto is een schilderachtige maar officieel onbewoonde brok in de Middellandse Zee. En hier en daar steekt er nog een anoniem stuk rots uit het water. Met een beperkte totale oppervlakte van 316 vierkante kilometer heeft Malta wel de grootste bevolkingsdichtheid van de ganse EU maar blijft het de kleinste lidstaat. Malta is pas sinds 1974 een geheel onafhankelijke republiek, en trad op 1 mei 2004 toe tot de Europese Gemeenschap. Sinds 1 januari 2008 is het ook lid van de Eurozone. Toerisme is één van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de Maltezen.
Meester Paul Cools vertegenwoordigt in zijn functie van Consul-Generaal de Maltese republiek in Vlaanderen en neemt verantwoordelijkheden op zich om de commerciële en culturele banden tussen de Vlaanderen en Malta te verstevigen.
“Weet Ik Veel” op Radio 1 elke werkdag van 12.00 tot 13.00u.
Studiogast 3 juli 2017: Paul Cools over Malta
www.radio1.be

Foto: copyright Klassiek Centraal