Het Gulden Boek is een onderscheiding van Boek.be voor een persoon die zich op bijzondere wijze inzet voor het boek of de verspreiding ervan, maar die zichzelf bij voorkeur buiten of in de marge van het boekenvak bevindt. Dit jaar bekroont Boek.be VTM-journalist Patrick Van Gompel.

De prijs werd op 16 januari 2017 uitgereikt op de nieuwjaarsreceptie van Boek.be in Hingene, in aanwezigheid van de leden van Boek.be en vele boekenvakgenodigden. Rudy Vanschoonbeek, voorzitter van de Vlaamse Uitgevers Vereniging sprak de laudatio uit. Hij overhandigde het Gulden Boek-speldje, directeur André Vandorpe overhandigde het Gulden Boek.

Het Gulden Boek is een kunstwerk van kunstenares Hilde Van der Heyden. Het is geen groot werk, en staat symbool voor wie het krijgt: onopvallend, maar wel aanwezig. Het weerspiegelt het belang dat het boekenvak hecht aan mensen en organisaties die zich inzetten voor het boek, maar daar nooit een standbeeld voor zullen krijgen. In het Gulden Boek zitten tientallen letters in verschillende lettertypes die symbool staan voor de vele verschillende boeken die jaarlijks op de markt komen. De letters van de naam van de laureaat zijn verguld, de andere zijn gepatineerd. Bij ontvangst van het Gulden Boek verbinden de trotse dragers er zich toe dat ze het boek levenslang hoog in het vaandel zullen dragen, én tot hun laatste snik een ware vriend van het Huis van het Boek zullen blijven.dyn002_original_314_177_pjpeg_2548137_490b5a07a716a3e6a7107c2669d0bdda
Patrick Van Gompel (°15 januari 1957, Turnhout) – Journalist VTM-Nieuws

Patrick Van Gompel is journalist sinds 1978. Eerst werkte hij als regionaal correspondent in de Kempen voor Belgische en Nederlandse kranten, tijdschriften, radio-omroepen. In 1983 begon hij fulltime bij BRT 2 Radio Omroep Antwerpen aan de Jan Van Rijswijcklaan in Antwerpen. En dat was wel heel dicht bij de Boekenbeurs in het Bouwcentrum, wat nu Antwerp Expo heet. In 1989 stapte hij over naar Het Nieuws van VTM. 28 jaar later heeft hij één derde van de wereld gezien. Als verslaggever in de Wetstraat en als verslaggever in oorlogsgebieden. Congo, Rwanda, Somalië, Irak, Tunesië, Libië, Israël, Egypte en niet te vergeten Oekraïne.
Patrick Van Gompel had altijd veel belangstelling voor boeken en strips. In alle media waarvoor hij werkte. In zijn vrije tijd organiseerde hij van 1983 tem 2003 De Stripgidsdagen in Turnhout. Als voorzitter van de Bronzen Adhemar Stichting zorgde hij ervoor dat strips volwaardig worden behandeld door het Vlaams Fonds voor de Letteren. Met dank aan Carlo Van Baelen. Met zijn vriend Louis van Dievel was hij midden jaren tachtig ook jurylid van de legendarische Stripkwis op de VRT-televisie. Patrick is al 15 jaar jurylid van de Knack Hercule Poirot Prijs voor het beste Vlaamse misdaadverhaal. Hij heeft zelf één boek geschreven, in 1995, “Strips Aha, de Wereld van het Beeldverhaal”.