Het paaslam is een traditie uit het jodendom waar gelovigen het lam offerde bij de viering van Pesach, een feest dat de uittocht uit Egypte en het einde van de slavernij viert. Ook in het christendom heeft het lam een dieperliggende betekenis. Het is een zoenoffer waarbij christenen Jezus herdenken omdat hij zichzelf heeft opgeofferd voor de zonden van de mensheid.
Om die reden hebben Vlamingen de gewoonte gecreëerd om lam te eten op paaszondag of -maandag. Ga dit jaar voor onderstaand recept van lam met een krokante korst. Smakelijk!

Ingrediënten voor 4 personen
Voor 4 personen
800 g lamskroon
600 g aardappelen
200 g peultjes
50 g doperwten
1 bussel wortelen met groen
200 ml lamsfond
100 ml Noilly Prat
½ ui, versnipperd
2 takjes rozemarijn
6 blaadjes salie
4 el peterselie
3 el bieslook
2 el kervel
1 el munt
1 teentje knoflook
50 g boter + extra
50 g paneermeel
peper en zout

Bereiding
Smelt de boter en meng samen met de gehakte peterselie, bieslook, kervel, munt, knoflook en mosterd in een blender. Meng er vervolgens het paneermeel onder en kruid af met peper en zout. Zet het kruidenbotermengsel voor 30 min in de koelkast.
Was de aardappelen, snijd in partjes (met of zonder schil) en kook ze gaar in water met een snuf zout. Maak de wortelen, erwten en peultjes schoon en blancheer. Leg alle groenten in een ovenschaal met de muntblaadjes en besprenkel met olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
Versnipper de ui en fruit glazig in wat boter. Voeg de salie en rozemarijn toe en blus met Noilly Prat. Laat even verdampen, voeg de lamsfond toe en laat inkoken. Kruid bij met peper en zout en zeef de saus. Klop er een klontje boter door en houd warm.

Verwarm de oven voor op 180°C, kruid de lamskroon met peper en zout en schroei dicht in boter. Leg hem in de ovenschaal en smeer er een dikke laag kruidenboter op. Zet het geheel in de oven voor 8-12 min. Haal het vlees eruit en laat nog 10 min rusten. Haal daarna de groeten uit de oven, schik ze op de borden, voorzie een streep saus en schik er de gesneden lamskroontjes op.

Tekst; Schauni Van Goethem

Foto: www.ambiance.be