‘Bilzen Mysteries’, het Europese lichtspektakel waarbij acteur Jan Decleir een tijdreis maakt in het Belgische kasteel Alden Biesen, zet Pasen op een zeer originele manier in: op zaterdag 15 april opent de topattractie de poorten van de betoverende kasteeltuin speciaal een half uurtje vroeger zodat kinderen na zonsondergang (vanaf 20u30) naar hartenlust kunnen zoeken naar… Lichtgevende paaseieren.

Landcommanderij Alden Biesen heeft internationale allure gekregen nu het sinds kort de nieuwe toeristische topattractie in België is geworden. Op minder dan vier maanden tijd verwelkomde ‘Bilzen Mysteries’ meer dan 14.000 bezoekers. “De 21ste-eeuwse technologie, op een authentieke wijze gebracht in een eeuwenoud decor met de Belgische acteur Jan Decleir als virtuele gids, lokt veel bezoekers en is uniek in Europa,” zegt Frank Anthierens, een van de bezielers van ‘Bilzen Mysteries’.

“Het is een ongezien wandelparcours dat na zonsondergang 800 jaar geschiedenis tot leven brengt met hoogtechnologische licht-, geluid- en beeldeffecten. Juist daarom willen we Pasen op een even gepaste en creatieve manier inzetten. Op 15 april openen we een half uur vroeger de deuren en nodigen we gezinnen uit voor de meest originele paaseierenzoektocht van hun leven: namelijk met lichtgevende eieren die verstopt liggen in de kasteeltuin. Omdat ‘Bilzen Mysteries’ een lichtspektakel voor het hele gezin is, is dit het perfecte decor voor een unieke paaseierenzoektocht. Natuurlijk zullen er ook echte chocolade eitjes en paashazen verstopt liggen in de tuin voor de kleine zoetekauwen,” aldus Anthierens.

De lichtgevende paaseierenzoektocht zelf is gratis bij aankoop van een ticket voor de nachtwandeling van ‘Bilzen Mysteries’. De ticketprijs is aan normaal tarief. De deuren van ‘Bilzen Mysteries’ openen op 15 april uitzonderlijk al om 20u. De paaseierenzoektocht zelf gaat door van 20u30 tot 21u. Vanaf 21u10 start de attractie ‘Bilzen Mysteries’. Inschrijven voor de paaseierenzoektocht kan via www.bilzenmysteries.be.

Programma 15 april 2017: – 20u: ontvangst gezinnen. – 20u30 – 21u00: paaseierenzoektocht. – Tussen 21u10 en 21u50: starten aan de attractie Bilzen Mysteries*, indien men moet wachten kan men genieten van een drankje. – Laatste wandeling: 23u50. – De nachtwandeling van ‘Bilzen Mysteries’ duurt in totaal ongeveer 1u20. * er zijn een beperkt aantal tickets per vertrekuur. Je kan het uur van vertrek kiezen in de kalender.
Ticketprijs voor ‘Bilzen Mysteries’ (online te bestellen): – Volwassenen: €15. – Jongeren van 6 tot 18 jaar: €12. – Kinderen jonger dan 6 jaar: gratis.

Over ‘Bilzen Mysteries’: ‘Bilzen Mysteries’ werd op 7 oktober 2016 ingehuldigd als de nieuwste toeristische attractie in België. Uitgerust met een tablet en hoofdtelefoon worden bezoekers bij aankomst ondergedompeld in een hoogtechnologische en creatieve tijdreis doorheen de eeuwenoude geschiedenis van de Landcommanderij Alden Biesen en de Duitse Orde. Ridders op kruistocht, dansende nimfen en een verwoestende vlammenzee komen tot leven. De laatste nieuwe technieken op vlak van video- en laserprojectie geven bezoekers de illusie zelf mee te spelen in een historische film. De animaties worden automatisch geactiveerd als er iemand voorbij komt en ondersteund door een app die bijkomende informatie geeft. Met de steun van Toerisme Vlaanderen en met dank aan de Vlaamse regering, is de ontwikkeling van ‘Bilzen Mysteries’ klaar om de komende jaren opnieuw tienduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland te verwelkomen.

Jan Decleir als de ‘Heer van Biesen’: Niemand minder dan de Belgische acteur Jan Decleir vertolkt met zijn personage ‘de Heer van Biesen’ de hoofdrol in de klank- en lichtwandeling ‘Bilzen Mysteries’. ‘De Heer van Biesen’ was sinds 1922 de laatste privé-eigenaar van Landcommanderij Alden Biesen. Hij laat bezoekers kennismaken met uiteenlopende figuren zoals Paus Honorius III, Grootmeester Herman Von Salza, pelgrims, ridderbroeders, een pestmeester, Mohammed Ali en brandweermannen Ludo Nulens en Robert Moors. Maar ook mythische figuren zoals draken en nimfen passeren de revue. De rode draad is hierbij voornamelijk de invloed van de Duitse Ridderorde, die Landcommanderij Alden Biesen honderden jaren geleden verkoos tot een van haar Europese hoofdkwartieren.

Praktische info: Het belevingsparcours ‘Bilzen Mysteries’ vindt telkens plaats van zonsondergang tot middernacht. Tijdens de zomermaanden blijft de nachtwandeling toegankelijk tot één uur ‘s nachts, en dat elke dag tijdens de Belgische schoolvakanties. Buiten de vakantieperiodes is de attractie geopend op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag. Groepen en bedrijven kunnen ‘Bilzen Mysteries’ beleven op woensdag en donderdag mits boeking vooraf. ‘Bilzen Mysteries’ doorlopen duurt gemiddeld één uur en twintig minuten. Bezoekers worden aangeraden om zich te kleden naar de weersomstandigheden en comfortabele schoenen te dragen. De videowandeling op de tablet kan gevolgd worden in het Nederlands, Frans, Engels of Duits.