Antwerpen verwelkomt dit academiejaar weer meer dan 50.000 studenten. Zij kunnen op 30 september het nieuwe jaar feestelijk inzetten tijdens het gratis welkomstfestival StuDay van studentenplatform STAN (Student & Antwerp). In oktober kunnen ze verschillende Antwerpse organisaties en instellingen bezoeken én krijgen ze een welkomstpakket.
 
Na een voor velen moeilijk en eenzaam academiejaar rollen STAN, de Antwerpse instellingen voor hoger onderwijs en partners een extra lange rode loper uit voor de studenten.
 
Jinnih Beels, schepen voor onderwijs: “Ik hoop dat onze studenten nu vooral genieten van hun herwonnen vrijheid. Eindelijk kunnen ze weer met maten op café gaan, samen een dansje doen en lessen fysiek volgen op de campus. Uiteraard zijn er nog beperkte maatregelen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat ze zich hieraan houden. Ze beseffen dat die maatregelen samenhangen met die herwonnen vrijheid.”
 
Studentenfestival StuDay
Spel, informatie, lifestyle en vooral heel veel muziek: StuDay, hét welkomstfestival voor de studenten, is terug. Donderdag 30 september verwelkomen STAN en partners tot 15.000 studenten op het Sint-Annastrand op Linkeroever verdeeld over twee tijdsloten: 12-17 uur of 17-22 uur. Ze kunnen het festival enkel betreden met een Covid Safe Ticket en een vooraf aangevraagd ticket via www.studay.be.
 
De organisatoren maken er alvast een duurzaam festival van: van de drinkbekers en afvalverzameling tot het circulaire gebruik van materiaal en informatie van duurzame mobiliteitspartners.
 
Oktober studentenmaand
In oktober groepeert STAN het aanbod voor studenten van stad Antwerpen, onderwijsinstellingen, cultuur- en sporthuizen en andere partners op www.studay.be. Zo kunnen studenten ook buiten de campus een bruisende en gevarieerde stad ervaren.
 
Tijdens het academiejaar willen studenten vlot pendelen van en naar de campus. Daarom slaan STAN, Associatie StudentenRaad Antwerpen en Slim naar Antwerpen de handen in elkaar. In oktober lanceren ze een proefaanbod met kortingen voor duurzame mobiliteitsaanbieders. Studenten vinden meer info over dit aanbod op www.sna.be/studenten.
 
‘Share a slice of student life’-box
Vijf studenten productontwikkeling en STAN ontwikkelden een speciaal welkomstpakket. ‘Share a slice of student life’ verbindt studenten met elkaar en de stad, laat hen proeven van het aanbod van STAN & partners én geeft hen praktische tips & tricks om het academiejaar duurzaam door te komen. STAN-koeriers delen de box – in de vorm van een herbruikbare pizzadoos – uit op de studentencampussen. Hij bevat pizzaslices met aanbiedingen en kortingen voor duurzaam vervoer en fijne eetmogelijkheden, een douchewekker om het waterverbruik te beperken, een picknickkaart met voorstellen voor Slim naar Antwerpen-vervoer en nog veel meer. Een magazineboek vol inspirerende verhalen van Antwerpse studenten en een Antwerps Studentenalfabet op basis van de houtsneden van Museum Plantin-Moretus zijn de blikvangers in de box.
 
Blijvende ondersteuning
Het hele jaar door kunnen alle studenten terecht bij STAN: op de locatie GATE15 op de Kleine Kauwenberg 15 (in het hart van de studentenbuurt), en via de digitale STAN-kanalen. Een vast team bijgestaan door meer dan 30 jobstudenten, de zogenaamde STANciens, helpen elke student verder met vragen of problemen. GATE15 herbergt een infobalie, drie zalen voor verhuur en een coworkingbar. In de blok- en examenperiodes kunnen studenten op rustige en unieke locaties samen blokken tijdens STUDY360.
 
STAN
STAN is een samenwerking tussen stad Antwerpen, de Antwerpse universiteiten en hogescholen en het Antwerps Studentenoverleg.

Foto: www.stanstan.be / www.antwerpen.be