Drink je omdat je op je lijn wil letten vaak dieetdrankjes? Dat is niet zonder gevaar, leren we in een studie van de University of Iowa. Grote boosdoener in heel wat dieetdrankjes is aspartaam, een kunststof 200 maal zoeter dan suiker. Aspartaam bevat weliswaar geen calorieën, maar is bij overdadige consumptie helaas potentieel gevaarlijk voor de gezondheid.

Boosdoener aspartaam

Vaak worden we door de reclame verleid om dieetdrankjes te drinken. Dit zou goed zijn voor ons gewicht en onze gezondheid, maar helaas… Goed uitkijken naar de inhoud van deze drankjes is de boodschap.
Dieetdrankjes bevatten vaak aspartaam. Deze kunstmatige zoetstof is 200 keer zoeter dan suiker, maar bevat geen calorieën. Het wordt vooral gebruikt in frisdranken, maar ook in andere voedingsmiddelen.

Niet gezonder dan suiker

Het probleem is dat aspartaam ​​niet gezonder is dan suiker, zoals blijkt uit het onderzoek van de University of Iowa onder 60.000 mensen in 10 jaar. De resultaten waren schokkend en toonden aan dat mensen die twee blikjes cola light per dag dronken, hun risico op hart- en vaatziekten met 30% verhogen.

Verhoogd risico op hartaanvallen en depressie

En alsof dat nog niet genoeg is, verhoogt het de kans op overlijden aan een hartaanval met 50%. Aspartaam ​​heeft nog veel meer negatieve effecten. Samen met andere dingen verhoogt het het risico op depressie, wat het risico op ziekte verhoogt.

Gevaar voor schadelijke gewoonten

Bovendien ontwikkelen mensen die aan een depressie lijden vaak schadelijke gewoonten, zoals roken, alcoholgebruik en gebrek aan lichaamsbeweging. Ook heeft A ​​ potentieel bijkomende negatieve effecten op lichaam en ziel, en kan het de oorzaak zijn van de angstgevoelens, stemmingswisselingen, ziekte van Alzheimer, fibromyalgie, hoofdpijn, duizeligheid, lupus, hyperactiviteit, agressiviteit, spieratrofie, buikpijn..

Europa: ‘Niet gevaarlijk’

Of het onderzoek effect zal hebben op het gebruik van aspartaam, zal de tijd uitwijzen. De Europese voedselautoriteit zegt dat er geen gevaar is bij het consumeren van aspartaam. En de chemische stof werd goedgekeurd door het Amerikaanse ministerie van landbouw. Benieuwd of dit onderzoek bij deze instanties zal gelezen worden…

Auteur: Stefaan Van Laere

Foto’s: www.seniorennet.be