De stad heeft het speelterrein in het Steytelinckpark in Wilrijk vernieuwd. Daarbij ging extra aandacht naar de toegankelijkheid van de toestellen, de paden en het meubilair voor mensen met een beperking. Het speelterrein werd naast de bosrand geplaatst, om spelen in de natuur aan te moedigen.
Het vernieuwde speelterrein in het Steytelinckpark bestaat uit twee delen: een speelzone voor kleuters en een avontuurlijke speelzone voor iets oudere kinderen. In de speelzone voor de kleinsten staan twee huisjes met trapjes. Verder kunnen kleuters zich uitleven op uitdagende netbruggen, een lage en hogere glijbaan en een stapparcours. Ook zijn er schommels, klimmogelijkheden en een speelruimte met zand. Voor de grotere kinderen is er een speelruimte naast de bosrand. Ze kunnen er klimmen op een klimspin, houten constructies met een touwenparcours en een klimtoren. Er zijn ook schommels en een hoge glijbaan. Door de speeltuin naast de bosrand te plaatsen, wordt spelen in de natuur aangemoedigd. “Voldoende en avontuurlijke speelterreinen voor onze allerkleinsten zijn een prioriteit voor deze stad. Door de kleuters en peuters een specifieke eigen speelzone te geven zorgen we ervoor dat ook onze allerkleinsten veilig en op hun gemak kunnen ontdekken en op avontuur gaan. De grotere kinderen kunnen niet alleen gebruikmaken van verschillende klim- en klauteruitdagingen, maar kunnen ook op ontdekkingstocht in het aanpalende bos. Maar waar ik het meest trots op ben, is dat de vernieuwde speeltuin opgebouwd werd vanuit een inclusieve visie, waarbij de toestellen toegankelijk zijn zonder dat ze als een speciale aparte speelterreininrichting opgebouwd werden”, besluit schepen voor jeugd Nabilla Ait Daoud.
De kinderen werden zelf betrokken bij de heraanleg van het speelterrein. De stad organiseerde een bevraging bij scholen, jeugdverenigingen en buurtbewoners om hun mening te vragen over het voorlopige ontwerp. In totaal gaven 597 personen hun mening. Hieruit bleek de opsplitsing in leeftijdszones en het plaatsen van klimimpulsen belangrijk. Het inspraakbeleid voor kinderen, tieners en jongeren is er in Antwerpen sinds 2012. Zo kunnen speelterreinen en pleinen meer op maat van hun noden ontworpen worden.
De stad Antwerpen investeerde 230.000 euro in dit project.

Foto’s: Stad Antwerpen / Tom Cornille