Het is weer zover, de lente is er en het zonnetje laat zich van alle kanten bekijken. Donderdag 28 maart 2019 kwamen we aan in Zierikzee waar  Kees Jansma voor de 19de editie van het Zeeuwse kreeftenseizoen officieel opende. Luit Ezinga, voorzitter van de organiserende Stichting Promotie Oosterscheldekreeft heette iedereen van harte welkom. Ere genodigden kwamen met de helikopter aan op het grote evenement.

Na de officiële opening werd ingescheept op de Frisia. Wij scheepte in op de Amelia die als opdracht had alle gebeuren op zee dichtbij op de voet te volgen. De vele originele historische platbodems en ook enkele prachtige replica’s volgde ons op de Oosterschelde om de eerste kreeften op te vissen.

Eenmaal aangekomen in de buurt van de kreeftenfuiken, stapte een klein comité aan boord van het kreeftenvissersbootje MS3. Dit comité bestond uit de Vlaamse vertegenwoordiging en Belgische ambassadeur Filip D’Havé, de ambassadeur voor Nederland in Brussel Maryem van den Heuvel, de Nederlandse consul-generaal in België Bert van der Lingen en Han Polman. Zij keken allen met spanning toe hoe Gerrie van den Hoek, onder de grote belangstelling van genodigde en pers de fuiken lichtte en de grootste kreeft uit de Oosterschelde haalde en vervolgens aan Han Polman overhandigde. Polman op zijn beurt voer met deze  kanjer van een kreeft, een mannetje van ongeveer 14 jaar oud en wat kilo’s zwaar naar de Frisia. Onder het getoeter van alle schepen, flitsende camera’s  en veel toegejuich overhandigde hij deze kreeft aan Kees Jansma, die ze met alle eer als een triomfstuk in de hoogte stak. Het is een kanjer van een kreeft een mannetje van ongeveer 14 jaar oud en wat kilo’s zwaar. Hij krijgt de naam van ‘Belgia van Zeelandia’.  Deze kreeft werd bewaard voor de veiling, later die middag. Het tweede exemplaar kwam via Jansma in handen van chef-kok Fred Verwei van restaurant Auberge des Moules (Philippine) die de kreeft in de kombuis voor de eregast bereidde.

Later op de dag veilde bondscoach Ronald Koeman ambassadeur van stichting Support Casper dit prachtig exemplaar van een kreeft voor het recordbedrag van 50.000 euro bij de vismijn van Colijnsplaat. Dat bedrag gaat integraal  naar de campagne Support Casper. Een stichting die zich intens inzet voor onderzoeken naar alvleesklierkanker.

De vloot zette koers terug naar de haven van Zierikzee, niet zonder eerst even onder de iconische Zeelandbrug te hebben gevaren, en en samen met de Amelia en de redders nog wat stuntwerk ten beste gaven. Alle gasten konden van dit spektakel genieten, terwijl ze onderweg van de Oosterschelde-kreeften konden proeven die op elk schip op een andere wijze bereid werden. Naar wens werd de Oosterscheldekreeftenwijn of het Oosterscheldekreeftenbier erbij geschonken.

De kreeftenwijn van dit jaar is afkomstig van het wijnhuis Lapostolle uit Chili. Dit wijnhuis is opgericht door de familie Marnier Lapostolle. Zij staan voornamelijk bekend om het wereldbekende likeurmerk Grand Marnier, maar maken ook al generaties lang prachtige wijnen. De familie hanteert hierbij dezelfde compromisloze benadering van kwaliteit als bij de succesvolle likeur. Ze gebruiken Franse expertise op de fijne, Chileense grond en streven ernaar om ieder aroma vanuit de druif terug te laten komen in de wijn. De Lapostolle Grand Selection Chardonnay zal dit seizoen de Oosterschelde-kreeftmenu’s prijken. Deze bijzonder Chardonnay wordt gemaakt in de zogenaamde Casablanca Vally, een koeler gebied van Chili. Hij is lichtgeel van kleur en kent zeer expressieve aroma’s. Je proeft en ruikt de zoete sporen van tropisch fruit, bloemen en een vleugje eikenhout. De wijn heeft een mooie zuurgraad, ronde structuur en lange, frisse afdronk.

Vandaag is ook onder de naam Nautilus voor het eerst een speciaal passend Oosterscheldekreeften bier gelanceerd om de kreeftmenu’s van de Kring van de Oosterscheldekreeft te begeleiden. Het bier, een White Lager, is ontwikkeld door Maximus Brouwerij, een gepassioneerde en onafhankelijke brouwerij uit Utrecht. Nautilus White Lager is een sprankelend, ondergistend tarwebier dat tussen een Lager en een Witbier in zit. Het bier smaakt fris met citrusaccenten en heeft natuurlijke zoetigheid en een licht bittertje dat perfect bij het  kreeftenvlees smaakt, terwijl het romige van de tarwe erg goed combineert met het vettige van sauzen. Het is een toegankelijk bier en afgestemd op de verschillende Oosterscheldekreeftmenu’s. De Zeeuwse mouten waarmee het is gebrouwen zijn afkomstig van mouterij ‘The Swaen’ in Kloosterzande.