Tijdens een bezoek aan het kijk- en luisterdepot van Kallo – waar een gids je langs de orgelcollectie Ghysels leidt – maak je kennis met technisch vakmanschap en ontdek je boeiende verhalen over de salonmuziek, het kermisvertier en de danscultuur. En natuurlijk mag je je ook zélf aan een walsje wagen.
Orgelcollectie Ghysels
De collectie mechanische orgels van Jef Ghysels – bestaande uit vier grote dansorgels, twaalf kleinere orgels, een reeks beeldjes, documentatiemateriaal en een uitgebreid aantal orgelmuziekboeken – werd in 2013 door de Vlaamse Gemeenschap aan Museum Vleeshuis toegewezen en zal binnenkort ook permanent onderdak krijgen in ons gerestaureerde gebouw. Dankzij de historische band van mechanische orgels met de stad Antwerpen sluit de collectie perfect aan bij Museum Vleeshuis.
Depot opent deuren
Tot die tijd staat de knappe orgelcollectie opgeslagen in een geklimatiseerd depot in Kallo. Daar kan je ze nu gaan bewonderen tijdens OpenDepot-klanken. Een bijzondere gebeurtenis, want sinds de tentoonstelling ‘Continental Superstar’ in 2008 in het Jubelparkmuseum waren de orgels niet meer te bezichtigen. Tijdens OpenDepot-klanken neemt een gids je mee door het depot in Kallo, waar je de orgelcollectie bekijkt én beluistert. Zo krijg je een chronologisch overzicht van wat er de voorbije 125 jaar aan mechanische instrumenten geproduceerd werd: van salon- en kermisinstrumenten tot monumentale orgels.
Antwerps vakmanschap
Duik mee in het feest- en dansgedruis uit het begin van de 20ste eeuw en verbaas je over het technische vakmanschap dat België, maar vooral Antwerpen, kenmerkte. Al zijn ook Italië, Frankrijk en Duitsland in de collectie vertegenwoordigd. Wist je trouwens dat er ook vandaag nog verschillende orgelbouwers actief zijn in de Antwerpse regio? Ook hen ontmoet je tijdens de rondleiding en natuurlijk spelen ze graag een nummertje voor je. Hou je alvast niet in om een verzoekje door te geven en zelf een walsje te dansen.
Praktisch
Individuele bezoekers
elke laatste zaterdag van de maand
om 14 uur
€ 8 per persoon (€ 12 inclusief cd dansorgelmuziek)
reserveer uw ticket online
Groepen
elke tweede dinsdag van de maand
startuur tussen 9 en 17 uur
€ 110 (vaste prijs per groep)
info en reservering
Visit Antwerpen
Grote Markt 13, Antwerpen
+32 3 232 01 03
​info@visitantwerpen.be
Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9 tot 17.50 uur
Balie geopend van maandag tot zaterdag van 9 tot 17.45 uur, zon- en feestdagen van 9 tot 16.45 uur