Tijdens Open Wervendag (zondag 7 mei) kunnen bezoekers een unieke blik werpen op de werkzaamheden binnen en buiten Museum Hof van Busleyden. Het stadspaleis staat al iets meer dan een jaar in de steigers. Bezoekers krijgen er onder meer een voorproefje van het nieuwe museumcafé en de pas gerestaureerde beiaardtoren. Naast het museum is ook erfgoeddepot Depot Rato in Muizen open voor een werfbezoek. Het bezoek is gratis, reservatie is wel verplicht.

Sinds maart 2022 staan er stellingen rond de 16e-eeuwse woning van Hiëronymus van Busleyden, vandaag Museum Hof van Busleyden. Een grondige restauratie van de buitenzijde was nodig om de waardevolle werken in het museum te kunnen blijven presenteren. Tijdens Open Wervendag op zondag 7 mei krijgen bezoekers een blik achter de schermen van de werkzaamheden aan het museum en de gerestaureerde beiaardtoren, de geplande heraanleg van de tuinen en de verdere toekomstplannen van het museum.

Arthur Orlians, Mechels schepen van Gebouwen en Monumenten: “Bijzonder is dat ook het 17e-eeuwse hoekpand ‘t Schipke open is voor bezoek. De vroegere beiaardschool stond al jaren leeg in afwachting van renovatie, maar daar komt binnenkort verandering in. Na de ingrijpende restauratie wordt dit de gloednieuwe museumbar waar we bezoekers kunnen ontvangen, inclusief groot terras in de heraangelegde binnentuin.”

Ook het erfgoeddepot in twee loodsen van de voormalige Rateaufabriek in Muizen, opent de deuren voor Open Wervendag. De werkzaamheden daar zitten in de laatste fase, de oplevering is dit voorjaar voorzien. Bezoekers ontdekken er een gloednieuw en innovatief depot in Mechels industrieel erfgoed.

Björn Siffer, Mechels schepen van Cultuur vult aan: “We kijken uit naar de heropening van Museum Hof van Busleyden in de lente van volgend jaar. De museumsite zal een nieuwe toplocatie worden, pal in het centrum van de stad. Een prachtige renaissancetuin waar je kunt genieten van rust en natuur, van beiaardbespelingen, bij voorkeur gekoppeld aan een inspirerend museumbezoek.”

Open Wervendag praktisch

Foto: Karin van Hees-LR-