De fietsvakantiespecialist Friesland Holland Travel Service stelt hogere eisen aan een e-bike dan een doorsnee gebruiker. Daarom maken ze in het Zuid-Friese Wolvega elektrische fietsen beter dan ze in de basis zijn door het modificeren en opwaarderen van nieuwe merkfietsen. Unique Cycling heet die ‘fietsenfabriek’, tevens de naam van arrangementen met exclusieve e-bikes.

Albert Hendriks van het bureau voor toerisme Friesland Holland stelde de Alba Unique Trekking Basil Waterproof Edition samen om fietsvakanties in Friesland, met name in de natuurgebieden in het oosten van de provincie (Friese Wouden), een extra dimensie te geven. Onder de naam Unique Cycling worden de exclusieve fietsen en arrangementen vermarkt via www.frieslandfietsvakanties.com.

Directeur Albert Hendriks: “Onze fietsen moeten beter dan gemiddeld zijn, omdat ze ingezet worden op lange afstanden, onder alle weersomstandigheden, gedurende meerdere dagen aaneen. Immers, onze veeleisende vakantiegast heeft gekozen voor een bepaalde periode en dan moet technisch niets in de weg zitten om hem of haar te laten genieten van stad en land in Friesland. Bovendien ontdekte ik dat gasten het heel leuk vinden op een fiets te rijden die ze thuis niet hebben. Hoe aparter, hoe mooier. Zie het als een extra dimensie van de fietsvakantie in Friesland.”

Vier partijen
Samen met Hans de Boer van Alba Bikes in Arnhem, sportfietsenspecialist Henk Weerman van Weerman Fietsen in Wolvega en fietsaccessoirefabrikant Basil in Ulft, heeft de Friese reisorganisatie een bijzondere trekkingfiets samengesteld. Deze is gebaseerd op de afgelopen zomer door haar geïntroduceerde en voor verhuur ingezette Alba Unique Safe & Comfortable, een geheel met Shimano componenten gebouwde e-bike. Hendriks: “Gebruikers waren zo enthousiast over met name het frame — lage instap en toch hartstikke strak en stijf — en de nieuwste Shimano Steps aandrijftechniek, dat ik besloot een trekkingversie te bouwen, met name speciaal voor de nieuwe Elfdorpenroute.

Elfdorpenroute
De 350 km lange Elfdorpenroute is het zusje van de Elfstedenroute (250 km), maar dan in de Friese Wouden in het oosten van Friesland en in een stukje Zuidwest-Drenthe (Nationaal Park Drents-Friese Wold) en Noordwest-Overijssel (Nationaal Park Weerribben-Wieden, Giethoorn en omgeving). In het kader van ecotoerisme nemen fietsers op die route hun eigen bagage mee van hotel naar hotel of bed and breakfast.
“Ervaren lange-afstand-fietsers met een trekking bike weten hoe dat gaat, maar velen hebben geen idee hoe leuk trekken door natuurrijke regio’s is,” licht Hendriks toe. “Onafhankelijk, in je eigen tempo naar het volgende reisdoel, stoppen waar je wilt. Om die beleving nóg groter, nog sensationeler te maken, heb ik de Alba Unique Trekking Basil Waterproof Edition gecomponeerd. Een hele mond vol, maar het geeft direct aan dat het om een uitzonderlijk comfortabele en veilige trekking bike gaat, die elk-weer-bestendig is.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zes waterproof Basil tassen
Op de fiets zijn de beste fietstassen van Basil gemonteerd: 2 x afneembare Basil Miles Nordlicht (fietsrugzak met rode LED-strip zijverlichting, 17 liter) op Velo Altran achterdrager; 2 x afneembare Basil Discovery 365D (9 liter) op Cordo voordrager; 1 x Basil Miles bagagedragertas MIK (7 liter, achterop gemonteerd op het MIK-kliksysteem, waardoor deze tas met één eenvoudige handeling te vervangen is door de kunststof hondenfietsmand Basil Buddy) en een Basil Miles stuurtas BE/KF (6 liter). Alle tassen zijn extra waterdicht dankzij de meegeleverde keep-dry-and-clean regenhoezen.

Prijzen
De Alba Unique Trekking Basil Waterproof Edition modeljaar 2021 kost compleet afgemonteerd af werkplaats €3.599,-. De huurprijs in het kader van Friesland Holland-arrangementen is in 2021 €35,- per dag. De Alba Unique Safe & Comfortable modeljaar 2021 kost €2.850,-.
Specificaties Alba Unique Trekking Basil Waterproof Edition
Met de nieuwe Alba Unique Trekking Basil Waterproof Edition is remmen en op- en afstappen makkelijker dan ooit. Deze sportieve elektrische fiets met alle essentiële onderdelen van Shimano, inclusief de slimme middenmotor, heeft dankzij het diep gebogen V-frame een instaphoogte van slechts 39 cm. De conische vorm maakt het frame uitzonderlijk stijf en draagkrachtig. De geleidelijk uitdijende diameter van de framebuis is het grootst aan de basis, daar waar de motor opgehangen is. Het lage zwaartepunt staat garant voor een optimale wegligging en koersstabiliteit.
De voor- en achter gemonteerde hydraulische velgremmen met remkrachtverhoger (brake booster), alsmede de extra houvast biedende ergonomische handvatten (van leer) leveren eveneens een grote bijdrage aan het rijcomfort en het maken van een veilige noodstop.

One size fits all
Dankzij het ‘one size fits all unisex frame’ (middenmaat 50), de vele verstelmogelijkheden van het stuur en de verende zadelpen (beide eenvoudig handmatig te verstellen), neemt de Alba Unique Trekking Basil Waterproof Edition met framemaat 50 de plaats in van de zadelbuislengtes van 48 tot 58 cm. Dit zijn de meest ganbare framematen voor personen die ca. 160 tot ca. 190 cm lang zijn.

Foto’s: www.frieslandfietsvakanties.com / www.friesnieuws.nl