Op vrijdagavond 20 oktober 2017 is het de 7de Nacht van het Kempens Erfgoed. Heel wat musea en verenigingen organiseren die avond tussen 19 en 23 uur erfgoedactiviteiten. Het gaat door in 23 gemeenten. Door lezingen, wandelingen, rondleidingen of spektakels ontdekt de bezoeker het mooie erfgoed in de regio. Alle activiteiten zijn bovendien gratis.
Nacht van het Kempens Erfgoed is een samenwerking tussen erfgoed Noorderkempen, k.ERF en Kempens Karakter. Deelnemende gemeenten dit jaar zijn Arendonk, Balen, Beerse, Berlaar, Dessel, Geel, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Meerhout, Mol, Nijlen, Olen, Putte, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Turnhout en Vorselaar.
Er werd sinds dit jaar een aparte website gemaakt www.nachtkempenserfgoed.be waar je alle activiteiten terugvindt. Een handige (gedrukte) programmabrochure kan je eenvoudig bestellen via info@kempenskarakter.be
Enkele bijzondere activiteiten in de regio Kempens Karakter
In Grobbendonk kan je voor een combi van activiteiten terecht. Bezoek er voor de laatste keer ‘Mercurius Herontdekt’, de archeologische tentoonstelling over Romeins Grobbendonk en vul je ervaring aan met het archeologisch verhaal van Vorselaar. Een nieuwe expo en panelgesprek vertellen je alles over de recente opgravingen aan de Van de Wervelaan. Topper van de avond is een optreden van Psallentes, een polyfoon koor.
In Herenthout organiseert de cultuurraad samen met de heemkring een klassieke en nostalgische koers op rollen. Een expo erbij vertelt het verhaal van vroegere edities.
Tijdens de nacht wordt in Nijlen een tipje van de sluier opgelicht over het nieuwe grote project dat in 2019 zal opgevoerd worden. Theater komt naar slijperij Lieckens. Voor de eerste keer wordt dit unieke monument voor één avond het decor voor een kort toneelstukje. Laat je even terug voeren naar de jaren ’50 en de hoogdagen van de diamantnijverheid. Ook in Berlaar, Heist-op-den-Berg, Herentals, Hulshout, Olen en Putte kan je terecht voor boeiende activiteiten. (zie
http://www.nachtkempenserfgoed.be/wp-content/uploads/2017/08/brochure_webversie.pdf)