Op 27 januari 1945 treffen de Sovjets in Auschwitz achtduizend doodzieke gevangenen aan. De paar overgebleven bewakers worden nog diezelfde dag terechtgesteld. De wereld is in shock. 

Onder leiding van Frederic Crahay en Johan Puttemans, directeur en stafmedewerker van De Stichting Auschwitz, voegen historici van diverse onderzoeksinstellingen in Auschwitz bevrijd nieuwe informatie toe aan onze kennis over een van de zwartste bladzijden van onze geschiedenis.

De Italiaan Frediano Sessi woont en werkt in Mantua. Hij is professor algemene sociologie aan de Universiteit van Brescia en heeft ook een leeropdracht in het onderwijs van de Holocaust van de Universiteit van Rome. Deze specialist van Auschwitz gaat in op de levensomstandigheden van de gedetineerden op een ‘gewone’ dag in KL Auschwitz. 

De Pool Jacek Lachendro raakt de kern van het thema van dit boek: de bevrijding van Auschwitz en het soms foute beeld dat men hier van heeft. Jacek Lachendro werkt sinds jaren voor het Staatsmuseum van Auschwitz en Birkenau. Hij is de auteur van een referentiewerk  rond deze voor de meesten onbekende periode die loopt van 27 januari 1945 (de bevrijding van Auschwitz) tot en met 2 juli 1947 (de stichting van het Staatsmuseum dat we vandaag kennen).

De Franse historicus Jean-François Forges heeft zich na zijn carrière in het onderwijs hoofdzakelijk bezig gehouden met de vraagstelling van de plaats die de Holocaust in de pedagogie en het onderwijs kan hebben. Daarom is hij van dichtbij de geschiedenis van Auschwitz als symbool van de Holocaust gaan bestuderen. Bij deze detailstudie schuwt hij het niet om de technische aspecten van de genocide die in Auschwitz plaatsvond onder de loep te nemen.

De Nederlander Hans Citroen is een buitenbeentje in het boek. Zijn relaas is er een van een persoonlijke aard. Hij neemt de lezer stap voor stap mee op ontdekking van een onbekende wereld: Auschwitz, en zijn Poolse alter ego Oswięcim.

De Stichting Auschwitz werd in 1980 opgericht door de Belgische vriendenkring van gewezen politieke gevangenen van Auschwitz-Birkenau, kampen en gevangenissen van Silezië, met als eerste doelstelling de studie van de geschiedenis en de herinnering aan de Holocaust en de naziterreur.

27/01/1945 – Auschwitz bevrijd | Frederic Crahay en Johan Puttemans | ISBN 978 90 5615 532 2 | hardback | 192 pagina’s | € 24,90 | 22 januari 2020

www.vbkbelgie.be