De Palestijnse arts Izzeldin Abuelaish krijgt voorjaar 2020 een eredoctoraat op UAntwerpen. Ook vijf internationale toppers uit de wetenschappelijke wereld worden geëerd in de Scheldestad. “Daar varen onze studenten en alumni eveneens wel bij”, zegt rector Herman Van Goethem.

De uitreiking van eredoctoraten is een van de hoogtepunten van het academisch jaar. Op donderdag 2 april 2020 staat de volgende editie op de agenda. “Het uitreiken van een eredoctoraat biedt onze eigen professoren in de eerste plaats de kans om uiterst bekwame vakgenoten te eren”, vertelt UAntwerpen-rector Herman Van Goethem. “Maar het is absoluut ook een goede zaak voor onze studenten, en bij uitbreiding de alumni: alle eredoctors geven een masterclass over hun expertise. Op die manier kan een breed publiek in contact komen met topwetenschappers uit de hele wereld.”

Jaarlijks wordt een eredoctoraat voor algemene verdiensten uitgereikt. Die onderscheiding gaat in 2020 naar dr. Izzeldin Abuelaish, hoofddocent Global Health aan de Dalla Lana School of Public Health (University of Toronto), en de eerste Palestijnse arts werkzaam in een hospitaal in Israël.

“Zijn drie dochters kwamen in 2009 om bij een inval van Israëlitische troepen in Gaza”, zegt Van Goethem. “Nadien schreef hij het boek I Shall Not Hate en richtte hij de stichting ‘Daughters for Life’ op. Ons eredoctoraat is een erkenning voor zijn bijdragen aan de empowerment van jonge vrouwen tot changemakers binnen hun gemeenschap. Op die manier kunnen ze meebouwen aan een betere wereld in het Midden-Oosten.”

Samen met de Palestijnse arts worden ook vijf topwetenschappers uit verschillende domeinen gehuldigd.
De Faculteit Ontwerpwetenschappen kiest voor het duo prof. dr. Anne Lacaton en prof. dr. Jean-Philippe Vassal (Lacaton & Vassal Architectes). Via ontwerpend onderzoek gaan deze architecten in op hete hangijzers in het architecturale maatschappelijke debat. Zo zoeken ze bijvoorbeeld creatieve oplossingen voor verlaten, vergruisde complexen en stedelijke contexten.
De Faculteit Sociale Wetenschappen gaat voor prof. dr. Jane Mansbridge (Harvard University), als erkenning voor haar kennis over hedendaagse democratieën, politiek leiderschap en democratische waarden. Met de ‘Jane Mansbridge Award’ worden uitmuntende publicaties over vrouwen, gender en openbaar beleid bekroond.
Em. prof. dr. Onora O’Neill (University of Cambridge) is de laureaat van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte. Zij is een van de belangrijkste hedendaagse Britse filosofen en tevens een belangrijke stem in het academische en publieke debat over tal van ethische en politieke kwesties.
De Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen lauwert prof. dr. Christine Petit (Collège de France en Institut Pasteur), specialist in de moleculaire en cellulaire mechanismen van het gehoor. Petit wordt internationaal erkend als leidend wetenschapper in de zoektocht naar curatieve behandelingen voor doofheid.

www.uantwerpen.be/eredoctoraten

Foto: wwwUantwerpen.be