Het wit en het purper is een historische roman over de beruchte eerste dynastie van het Romeinse keizerrijk. Dit boek geeft inkijk in het leven van de Romeinse keizers en hun familie aan het begin van onze jaartelling. Een omgeving waarbinnen de macht steeds verschuift en je zomaar ineens staatsvijand nummer 1 kunt zijn. 

Pallas wordt op jonge leeftijd in Griekenland als slaaf verkocht. Hij belandt in Rome, en na jarenlange dienst bij de rijke weduwe Antonia krijgt hij zijn vrijheid. De status van Pallas stijgt tot ongekende hoogte en uiteindelijk vindt hij zijn weg naar het hof van regerend keizer Claudius. De oude Claudius vreest dat er chaos zal uitbreken als hij overlijdt, aangezien zijn enige mannelijke erfgenaam nog te jong is om hem op te volgen. De vindingrijke Pallas ziet een kans om door te dringen tot de meest intieme adviesraad van Claudius. Zijn besluit om het gevaarlijke spel van hoge politiek aan het Julisch-Claudische hof te spelen maakt de weg naar de top van de macht vrij, maar tegen welke prijs?

Willemijn van Dijk (1984) is oudhistoricus en schrijver. Eerder verscheen van haar hand De opvolger, een literaire biografie van keizer Tiberius, Via Roma en De geschiedenis van Rome in 50 straten.