De Universiteit Antwerpen en kunst gaan hand in hand. Dat wordt opnieuw bewezen door de tentoonstelling ‘André Goezu: 50 jaar Bibliofilie’, die vanaf 10 september vrij te bezichtigen is in de Universiteitsbibliotheek op de Stadscampus.

Kunst is alomtegenwoordig op de campussen van de Antwerpse universiteit. De commissie Kunst op de Campus waakt over dat kunstpatrimonium. Ook werken van de in Antwerpen geboren kunstenaar André Goezu maken deel uit van de uitgebreide collectie. De Universiteitsbibliotheek is de komende weken de setting voor de expo ‘André Goezu: 50 jaar Bibliofilie’.

Tal van Vlaamse schrijvers
“Goezu, die in 1968 definitief naar Parijs verhuisde, is een kosmopolitisch kunstenaar”, vertelt Ernest Van Buynder (Kunst op de Campus). “Hij is een erudiet man met een grote belangstelling voor de wereldliteratuur. Zo werkte hij voor bibliofiele uitgaven samen met tal van Vlaamse schrijvers. Zo waren er in het verleden samenwerkingen met onder anderen Jef Geeraerts, Monica Van Paemel, Richard Foqué, Hugues C. Pernath, Emile Verhaeren, en met de Franse auteur en académicien Roger Caillois en met de befaamde Oostenrijkse literator Peter Handke.”

“Deze selectieve omgang met de grote schrijvers, maar ook met schilders en grafici uit het verleden en heden heeft André Goezu geholpen om een totaal persoonlijke stijl te ontwikkelen, wat trouwens een voorwaarde is voor waarachtig kunstenaarschap. Het heeft mede aan zijn doeken en grafiek een eigen atmosfeer gegeven: idyllisch, vertrouwelijk, elegant, met een gamma van gevoelens en stemmingen, en met een eigen symbolische iconografie: paard, boom, vrouw, vogel, wolk.”

Boeken symboliseren het weten
De tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek is een logische stap voor Goezu. “Ik heb altijd van boeken gehouden”, zegt de kunstenaar zelf. “Dankzij de uitgever Colibrant heb ik in 1969 mijn eerste bibliofiel werk kunnen realiseren. Mijn enthousiasme en vreugde kenden bij deze gelegenheid geen grenzen. Boeken symboliseren het weten, de kennis, de strijd en de hoop van mensen. Het boek is als het ware heilig.”

Tijdens de vernissage wordt het openingswoord verzorgd door Trudi Noordermeer, hoofdbibliothecaris van de Universiteit Antwerpen. Prof. Pierre Delsaerdt heeft het vervolgens over “Bibliofilie en ‘livre d’artiste’: een verkenning”. Ernest Van Buynder zal het over de kunstenaar zelf hebben, waarna Richard Foqué een gedicht en Monika Van Paemel een tekst brengt. Het dankwoord is voor André Goezu zelf. De tentoonstelling loopt tot 27 september.

Praktisch:

Dinsdag 10 september 2019, 18 uur: Vernissage André Goezu: 50 jaar Bibliofilie.
Locatie: Lokaal C.002, Stadscampus UAntwerpen (Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen).

Foto: www.uantwerpen.be/Goezu