Omdat hij al sinds zijn vroegste jeugd stottert, vertrouwt Johannes Hosea Stärckle volledig op de macht van het geschreven woord. De Bijbel kent hij uit zijn hoofd en zijn epistels zijn dan ook kwistig doorspekt met Bijbelse citaten. Zonder enige scrupules zet hij zijn schrijftalent in als noodweer en om zijn carrière vooruit te helpen. Een geval van bedrog – hij noemt het liever een ongelukkige onzorgvuldigheid – brengt hem in de gevangenis. Met brieven, bekentenissen en verzonnen verhalen probeert hij daar de mensen voor zich te winnen die over zijn lot kunnen beslissen: de gevangenispastoor, de drugsbaas, en de uitgever.
 
‘Ik vind het een privilege mijn dagelijks brood met schrijven te verdienen, vooral wanneer ik het af en toe met een plakje zalm kan beleggen,’ aldus Lewinsky. En dat schrijfplezier spat er vanaf in De stotteraar: Een roman over de macht van woorden, filosofisch en speels tegelijk.
 
‘In zijn briefroman De stotteraar voert Charles Lewinsky een cynische, uiterst manipulatieve verteller op – en stelt zo fundamentele vragen over het effect van schrijven aan de orde.’
– Neue Zürcher Zeitung
 
‘Lewinsky heeft in zijn nieuwe roman een illuster personage geschapen zoals alleen de literatuur dat kan voortbrengen: een gentleman-oplichter van de taal.’

– Berliner Morgenpost
 
Charles Lewinsky (1946) woont afwisselend in Zürich en een
Frans dorp. Hij werkte als dramaturg en regisseur, schreef tv-scripts en theaterstukken, en schrijft nog steeds romans en korte verhalen. Meermalen stond zijn werk op diverse long- en shortlists en hij won vele prijzen. Van Het lot van de familie Meijer werden in Nederland 300.000 exemplaren verkocht. Ook is Lewinsky voorzitter van de Jonathan Swift Internationaler Preis für Satire und Humor, in 2015 in het leven geroepen door de stichting Werner Dessauer.
 
De stotteraar | 11 november 2020 | paperback met flappen | € 24,99 | ca. 400 pagina’s | ISBN 978 94 93169 06 7 | vertaald door Herman Vinckers.

Foto: www.vbkbelgie.be