Een voorstelling die eigenlijk niet te maken is

Misschien moeten de acteurs opkomen en zich meteen overgeven, want hoe maak je een voorstelling over oorlog? In een land vol mensen die grotendeels in vrede zijn opgegroeid. Voor kinderen die de vrede kennen, maar de oorlog steeds dichterbij zien komen. Hoe kun je iets laten zien wat niet te bevatten is?
Het is groot, te veel, te eng ook. Maar het is er wel, ook als je zes bent. Het gaat over schieten, lawaai, uniformen, ruzie, opwinding, verdriet, rook, over verhuizen ook.
Probeer dat maar eens allemaal bij elkaar te laten zien.
Misschien moet het in stukjes. Stukje voor stukje. Zoals in een onderzoek. De oorlog uit elkaar pulken. Het zal heel erg moeilijk worden, maar misschien kunnen we het. Als we heel erg ons best doen. Want als oorlog een beest was, zou niemand weten wat voor een beest. Maar veel kinderen zouden er toch mee willen spelen.

Het is te groot, te veel, te eng ook. Maar oorlog is er wel, ook als je zes bent. Hij komt zelfs dichterbij. Het gaat over schieten, lawaai, uniformen, ruzie, opwinding, verdriet, rook, over verhuizen ook. Probeer dat maar eens allemaal bij elkaar te laten zien in één voorstelling.
Misschien steeds een ander stukje oorlog. Zoals in een onderzoek. Want oorlog in zijn geheel is net een beest met twintig verschillende poten. Je ziet het wel, maar begrijpt er niks van.
EXTRAINFO
Regie: Jetse Batelaan
Spel: Martin Hofstra, Tjebbe Roelofs, Willemijn Zevenhuijzen
Kostuums: Liesbet Swings
duur: 60′
VVK: € 12 / € 7 –> De VVK stopt 24u voor de voorstelling.
kassa: € 14 / € 9

Cultuurcheques (voor Antwerpse studenten) én Cultuurchoques (voor middelbare scholieren) zijn geldig.

DE Studio – Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen – tel.: 03/260.96.10 – info@villanella.be