Door snel op te treden is een cyberaanval op AP hogeschool Antwerpen vannacht beperkt gebleven tot een deel van de ICT-systemen. Zolang er een veiligheidsrisico is kunnen studenten en medewerkers echter niet inloggen op het netwerk. Daarom zal AP Hogeschool Antwerpen ook morgen nog maximaal online les geven.
 
Iets na middernacht kreeg de IT-afdeling van AP Hogeschool Antwerpen een verdachte melding. Alle systemen werden meteen afgesloten. “Deze snelle reactie heeft ervoor gezorgd dat de schade beperkt is gebleven.” aldus woordvoerder van AP Karolien Loriers. “Slecht een deel van de ICT-systemen werd getroffen. Samen met externe experts onderzoekt de hogeschool momenteel de impact van de aanval en werkt ze aan oplossingen op korte en lange termijn. Wie achter de aanval zit, en waarom is nog niet duidelijk.”
 
Online les 
Om te vermijden dat de aanval zich verder verspreidt, kunnen studenten en medewerkers voorlopig niet inloggen op het AP-netwerk op de 10 campussen in Antwerpen, Turnhout, Mechelen en Lier. Net zoals vandaag, gaan de lessen daarom ook donderdag zo veel mogelijk online door. De systemen die een veiligheidsrisico vormen zijn niet toegankelijk, maar andere tools (Digitap, Panopto, Teams, e-mail …) kunnen wel veilig gebruikt worden. “Helaas kunnen we nog niet meteen weer aan de slag zoals voordien. Als er toestellen op de campus geactiveerd worden en verbinding maken met het netwerk, zou er nog meer schade aangericht kunnen worden. Dat moeten we op dit moment absoluut vermijden. Ook het administratief personeel werkt daarom thuis. Door de ervaring die is opgebouwd tijdens de huidige coronacrisis kan de hogeschool gelukkig snel schakelen naar online lesgeven en werken.”
 
Lessen die volledig offline kunnen worden gegeven (zoals praktijklessen of lessen bij de Schools of Arts), kunnen onder strenge voorwaarden toch op de campus doorgaan. Daarbij zullen strikte regels gelden over het gebruik van laptops, computers en het netwerk.