Het is zover! Na lange weken van aftellen kan Frankrijk je weer verwelkomen om vreugdevolle momenten te delen en nieuwe herinneringen te maken. Ondanks de situatie zullen een heleboel zomerse evenementen toch plaatsvinden en wij maakten alvast een niet te missen selectie voor juli en augustus, waarbij we natuurlijk rekening houden met de geldende hygiënemaatregelen. Sport, mooie tuinen, cultuur en dans, dit is het programma!
Mei tot november: Festival International des Jardins de Chaumont-sur-Loire 
4 juli tot 15 november: Normandie Impressioniste
14 juli tot 18 oktober: Festival international de jardins d’Hortillonage Amiens 
7 tot 23 augustus: Festival Durance Luberon
8 augustus tot 27 september: Voyage à Nantes
29 augustus tot 20 september: de Ronde van Frankrijk

Festival International des Jardins de Chaumont-sur-Loire: van mei tot november
Met als thema ‘Les jardins de la Terre, retour à la terre mère’ (De tuinen van de Aarde, terugkeer naar Moeder Aarde), resoneert de 2020-editie van het internationale tuinfestival in Chaumont-sur-Loire uitzonderlijk goed met de huidige periode. De installaties van het festival nodigen je uit om een ander soort relatie met de natuur op te bouwen, om respectvoller met het leven en de biodiversiteit om te gaan en om opnieuw in contact te komen met Moeder Aarde. De tuinarchitecten en tuinmannen hebben samengewerkt met andere professionelen zoals stedenbouwkundigen, ontwerpers, ingenieurs, specialisten in akoestiek, decorontwerpers of zelfs biologen om spectaculaire mise-en-scènes te voorzien. Het volledige programma en meer informatie vind je op de website van de tuinen van Chaumont-sur-Loire.

Normandie Impressioniste van 4 juli tot 15 november
Een van de grootste culturele evenementen in Frankrijk dit jaar, dat oorspronkelijk gepland stond van april tot september. Nu zal Normandie Impressioniste doorgaan van 4 juli tot 14 november, waarbij je in de hele regio tentoonstellingen kunt bezoeken: in Honfleur, Le Havre, Caen, Rouen of Deauville. De rode draad? ‘La couleur au jour le jour’ (een nieuwe dag, een nieuwe kleur), een meervoudig thema dat je op verschillende manieren kan interpreteren. Dit thema zet de eigentijdsheid van de impressionistische beweging in de schijnwerper dankzij een gevarieerd programma dat je op de website van het evenement kunt ontdekken.

Festival international de jardins d’Hortillonage Amiens: 14 juli tot 18 oktober
Na enkele maanden in lockdown te zitten, zal dit openluchtevenement al je zintuigen tot leven wekken! De focus ligt op de verandering van het klimaat en gezond eten. Deze 11e editie van het internationale tuinenfestival zal meer dan ooit zijn initiële roeping eren: jonge en artistieke tuinontwerpers in de kijker zetten. Via een poëtische route langs de Hortillonnages van Amiens ontdekt de bezoeker de werken van tuinarchitecten, beeldend kunstenaars en ontwerpers en zal hij de complexiteit van deze omgeving ontrafelen. Een poëtische wandeling die tot denken aanzet in een uitzonderlijk kader!

Festival Durance Luberon: 7 tot 23 augustus
Een artistieke maand augustus wacht op jou in de Luberon. In Grambois, Lauris, La Tour d’Aigues, Mérindol zullen de zachte zomeravonden vergezeld worden van allerlei muzikale apero’s: opera, jazz, salsa of zelfs cabaret. Op de website van het evenement vind je het kleurrijke programma!

Le Voyage à Nantes: 8 augustus tot 27 september
Met ‘Le Voyage à Nantes’ zet de stad Nantes kunst in de kijker. Volg de groene lijn om de artistieke kracht van de stad te ontdekken, haar kunstwerken en haar rijke erfgoed. Voor de editie van 2020 stellen tal van artiesten gevarieerde werken voor die een eerbetoon brengen aan cultuur in de brede zin: Nantes Ici Nantes, een film die de architectuur en het erfgoed van Nantes verkent, Automatic Revolution, een tentoonstelling waar elk beeld op zijn beurt een stuk speelt, Rideau, een immense waterval die de gevel van het Graslintheater bedekt of de tentoonstelling LU: un siecle d’innovation in het kasteel van de hertogen in Bretagne. Meer informatie op de website van het evenement.

De Ronde van Frankrijk: 29 augustus tot 20 september
Deze sportieve wedstrijd was oorspronkelijk gepland van 27 juni tot 19 juli en zal nu plaatsvinden aan het eind van deze zomer. Het parcours blijft onveranderd, met een eerste etappe in het binnenland van Nice en de fameuze Promenade des Anglais. Daarna trekken ze door naar de Hautes Alpes tot in de Ardèche, vooraleer ze weer afdalen naar het zuid-westen, langs Pau, en aan Île de Ré komen, Poitiers en dan de Cantal doorsteken tot in Lyon, Méribel en zelfs Bourg-en-Bresse. De laatste etappe gaat van Mantes-la-Jolie tot aan de mythische aankomst op de Champs-Elysées van Parijs.

Credits foto’s:
Header: Festival des Hortillonnages d’Amiens
Festival des Jardins de Chaumont-sur-Loire – © Eric Sander
Normandie Impressionniste – © Cosmo AV
Festival des Hortillonnages d’Amiens
Affiche Festival Durance Luberon
Le Voyage à Nantes – Daniel Buren et Patrick Bouchain « Les Anneaux » – © Martin Argyoglo
Le Tour de France – © Atout France / Robert Palomba

Foto’s: www.francenews.be