Koen Metsu (1981) is burgemeester van Edegem en n-va-Kamerlid. Hij is als veiligheidsexpert onder meer lid van de commissie Binnenlandse Zaken. Julien De Wit (2000) studeert rechten, is bestuurslid van N-VA Edegem en werkt nauw samen met Metsu.

De aanslagen op Brussel en Zaventem van 22 maart 2016 zetten ons land in rep en roer. Vandaag lijkt de dreiging geweken, maar niets is minder waar. Nieuwe islamterreur en -radicalisering, de opmars van radicaal links en rechts, nucleair terrorisme, bioterreur en cyberterrorisme maar ook georganiseerde misdaad blijven een gevaar.

Op basis van gesprekken met politie- en veiligheidsmensen, islam- en terreurexperten, nabestaanden van de slachtoffers en de eigen ervaring als lid van de Commissie Binnenlandse Zaken, schetsen N-VA parlementslid Koen Metsu en zijn medeauteur Julien De Wit de ontnuchterende stand van zaken. Zi lichten op een erg toegankelijke manier onder andere OCAD, de Staatsveiligheid, politie, Europol, Justitie en Defensie door. Ze praten met getuigen en slachtoffers. Zo krijgt de lezer een unieke blik in de coulissen van de Wetstraat en achter de schermen van de veiligheidsdiensten.

In Ontwapend leggen Metsu en De Wit niet enkel de problemen bloot, maar reiken ze ook een langetermijnvisie aan met concrete oplossingen. Opdat na een nieuw drama doorheen de gangen van het parlement niet opnieuw hoeft te weerklinken: ‘Hadden we toen toch maar anders beslist.’

Auteurs: Koen Metsu, Julien De Wit

ISBN: 9789 492639547

Prijs: € 20

Uitgever: doorbraakboeken.be