Kom tijdens Open Monumentendag op 8 september een unieke vondst bewonderen in Fort 2 Wommelgem. De gidsen laten je kennismaken met een verborgen parel: een enorme schildering van een woestijn uit de Tweede Wereldoorlog in een van de gangen van het fort. Een woestijn zonder zand maar met dromedarissen! Een onbekende soldaat liet zo een blijvende herinnering achter in het fort. Deze unieke schildering uit WO II is voor het eerst geopend voor het brede publiek. 

Bezoek ook de tentoonstelling van de provincie Antwerpen over de historische graffiti in de forten. De expo dompelt je onder in de duizenden tekeningen gemaakt door soldaten uit de Eerste, Tweede Wereldoorlog én daarvoor. In totaal gaat het over 2000 items gemaakt tijdens de eerste en tweede wereldoorlog. Liefdesperikelen, hoop en angsten: de Belgische, Duitse, Canadese en Amerikaanse soldaten vertellen hun verhaal aan de hand van de tekeningen die ze achterlieten. Nu 75 jaar na de bevrijding krijg je zo een prachtige inkijk in het wel en wee van de gewone soldaat. Het gaat vooral om kleine tekeningen. Naast de woestijn in Fort 2 Wommelgem, zijn er nog drie andere grote muurschilderingen in de forten van Wilrijk, Kapellen en Koningshooikt.

Iedereen is welkom tijdens Open Monumentendag 8 september van 10 tot 16 uur in Fort 2 Wommelgem. Gidsen leiden je rond en lichten een tipje van de sluier op over wie het enorme kunstwerk van de woestijn tekende. Was het Rommel of Churchill? Elk uur is er een rondleiding, geen reservatie nodig. Het onderwerp en de locatie zijn geschikt voor kinderen en volwassenen van 9 tot 99 jaar.

Wanneer:
8 september, van 10 tot 16 uur (start laatste rondleiding)

Waar: 
Fort 2 Wommelgem – Hoofdcapponière, Fort II-straat, 2160 Wommelgem

Deelnameprijs: gratis
Meer info: http://www.fortengordels.be/nieuws/open-monumentendag-2019 enCultuurdienst@wommelgem.be, T 03 355 12 61

Organisatie:
Provincie Antwerpen in samenwerking met de gemeente Wommelgem en de fortvrienden.

Foto’s: De muurschilderingen in Fort 2 Wommelgem – Copyright: provincie Antwerpen – Begga Vermaelen