Zes lekkernijen krijgen erkenning als traditioneel streekproduct: vijf maal lekker zoet en één unieke traditie aan de kust.
De tweede erkenningsronde van 2017 voor traditionele Vlaamse streekproducten bekroont zes verwenproducten met het Vlaams label STREEKPRODUCT.be. Vijf lekkere gebakvormen uit Oost-Vlaanderen en Limburg en één unieke traditie aan de kust, Oostendse oesters. De erkenningen voor het gebak zijn er voor producenten van Adriaan Brouwertaart uit Oudenaarde, Bakkemoezevlaai uit Limburg, Gentse vlaai, Geuteling uit Elst en Geraardsbergse mattentaart.

ADRIAAN BROUWERTAART(foto rechts)
Op initiatief van Toerisme Oudenaarde

In 1954 werden in Oudenaarde de eerste Adriaan Brouwerbierfeesten georganiseerd. Het daarop volgende jaar creëerde patissier Albert De Cridts de Adriaan Brouwertaart, die vervolgens ook door andere lokale bakkers werd aangeboden.

BAKKEMOEZEVLAAI
Aangeboden door Bakkerij Knapen uit Bocholt

“Bakkemoezevlaai” klinkt menig Limburger bekend in de oren. Deze donkere, open vlaai was en is gemeengoed op zondag. De “bakkemoezen” waren in de oven gedroogde peren, liefst Bergamotperen.

GENTSE VLAAI
Aangeboden door Tilly’s/De Culihoek

In de familie Steyaert eet men graag rozijnen, maar rozijnen zijn niet ieders favoriet. Nu wordt de vlaai met en zonder rozijnen verkocht.

GEUTELING(foto links)
Aangeboden door het Geutelingecomité Vlaamse Ardennen vzw

In Elst haalde de jeugdbeweging de geutelingen van onder het stof, het Geutelingencomité was geboren. De eerste jaren werden de geutelingen gebakken in oude broodovens verspreid over het dorp.

GERAARDSBERGSE MATTENTAART
Aangeboden door Mattentaartatelier De Lekkerbek
De Geraardsbergse mattentaart is zowat het meest befaamde streekproduct van Vlaanderen en zelfs van België. Het taartje heeft een eeuwenlange geschiedenis, vertegenwoordigde België op ettelijke feestelijkheden en werd zelfs vereeuwigd op een postzegel.

OOSTENDSE OESTERS(foto top)
Aangeboden door Aquacultuur Oostende BVBA
Reeds in de 18de eeuw was er sprake van oesterkwekerijen nabij Oostende; je vindt ze zelfs terug op de Ferrariskaarten uit de jaren 1770. De bloeiperiode voor de Oostendse oester was echter eind 19de begin 20ste eeuw, toen Oostende als “koningin der badsteden” welgestelde burgers ontving.

Foto’s: Www.streekproduct.be