Het kleurrijke en eigenzinnige, eeuwenoude havenstadje Cobh is veel meer dan gewoon een mooi plaatje.

In Cobn is alles op loopafstand. Het stadje, volgens Condé Nast Traveler een van de mooiste in Europa, is zo knus en charmant dat je bijna haar mondiale impact zou vergeten. Dit was de plek van waar de bijna almachtige Titanic de laatste keer uitvoer; een jong meisje met de naam Anne Bonny eropuit trok en een Caribische piraat werd; en waar de eerste immigrant van Ellis Island, de 17-jarige Annie Moore, haar reis begon.

Hallo en tot ziens
Je kunt eigenlijk niet in dit stadje geweest zijn zonder een kijkje te nemen bij Titanic Experience Cobh. De tentoonstelling in het originele ticketkantoor van de White Star Line vertelt het verhaal van alle 123 passagiers die in 1912 in Queenstown – zo heette Cobh toen – aan boord gingen voor het laatste gedeelte van de dramatische reis van de Titanic.

Langzaam stoomde ze binnen, een majestueus monster dat schijnbaar moeiteloos de haven in gleed en een bizarre sfeer van oppermacht verspreidde. – THE CORK EXAMINER, 1912.

De lijndiensten die Cobh tegenwoordig aandoen zijn bijna even indrukwekkend als het ‘schip der dromen’. Cobh is de op een na grootste natuurlijke haven ter wereld en heeft onlangs de Cruisers’ Choice Destinations Awards van 2019 gewonnen; elk jaar weer worden in Cobh een aantal van de grootste cruiseschepen ter wereld met open armen ontvangen.

Beroemde gezichten
In de 100 jaar na de Ierse hongersnood hebben zeker 2,5 miljoen mensen – bijna de helft van de huidige bevolking – Ierland verlaten. Op een koude dag in december 1891 was de 17-jarige Annie Moore een van de stoutmoedige miljoenen die, op zoek naar een beter leven, de overtocht naar de VS maakte. Na twaalf lange dagen op zee was Annie de eerste persoon die via Ellis Island New York bereikte. 
Bijna twee eeuwen daarvoor was het een echt opgewonden standje dat Ierland vanaf deze plek verliet. Met haar rode haar toog de ruige Anne Bonny begin 1700 naar het Caribisch gebied, en werd ze een berucht piraat tijdens het gouden tijdperk van de piraterij.

Onvergetelijke panorama’s 
Met zijn onmiskenbare schoonheid is Cobh een must voor gedreven fotografen. Een onbetwiste favoriet is Bandon Hill, plaatselijk bekend als ‘The Deck of Cards’. Vanaf deze steile helling die omgeven is door een schilderspalet een kleurige huisjes, heb je een bovenuitzicht over de hele haven en St. Colman’s Cathedral – het schitterende bouwwerk met 49 klokken dat op zich de reis al waard is.

Een beetje dieper in de haven ligt Spike Island. Ooit stond hier een 6e-eeuws klooster, en toen een stervormig fort, dat vervolgens werd omgebouwd tot een gevangenis dat in 2004 de deuren sloot. Nu kunnen bezoekers met de veerboot naar dit Ierse Alcatraz om te ervaren hoe het er hier aan toeging voor de soldaten, gevangenen en zelfs kinderen die er in de victoriaanse tijd opgesloten zaten. Wat eens bekend stond als ‘De Ierse Hel’, vormt vandaag de dag een gezellig uitje, tjokvol wilde verhalen …

Foto’s: www.ireland.com