Herwig Todts is kunsthistorisch onderzoeker en curator bij het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Als onderzoeker, museumcurator en gastdocent (o.a. aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Utrecht) heeft hij zich gespecialiseerd in de kunst van de 19de en 20ste eeuw, voornamelijk in België. Geïnspireerd door de New Art History van de jaren 1970, onderzocht hij stilistische, iconografische, theoretische en receptiegerelateerde aspecten van het 19de-eeuws academisme, realisme, pleinairisme, impressionisme en laat 19de-eeuws naturalisme in Europa. Daarnaast heeft hij fundamentele bijdragen geleverd tot de kennis van het oeuvre van enkele belangrijke maar weerbarstige vertegenwoordigers van het modernisme in België : James Ensor (1860 – 1949), Rik Wouters (1882 – 1916) en Henri De Braekeleer (1840 – 1888).

Momenteel werkt hij in team aan een onderzoek naar het creatieve proces van Ensor (zie: The Ensor Research Project), en een onderzoek naar Licht, kleur en vorm (theorie en praktijk) in de Belgische kunst sedert 1800.

Bekijk de projecten en publicaties van Herwig op het FRIS onderzoekportaal en meer informatie over zijn onderzoek op https://www.kmska.be/nl/Onderzoek/Ensor/index.html?_language=nlen en http://jamesensor.vlaamsekunstcollectie.be/nl/onderzoek/onderzoekers/herwig-todts.

Foto: www.kmska.be