Rode poon is een van die vissoorten die bij veel mensen nog altijd onbekend in de oren klinkt. Jammer, want het is een verrassend lekkere vis met tal van culinaire mogelijkheden. Bovendien is het geen dure vis, een reden te meer om er naar op zoek te gaan.

Onder de naam poon (of knorhaan) behoren naast de rode poon ook onder meer de grauwe poon en de Engelse poon. Deze soort dankt haar tweede naam ‘knorhaan’ aan het geluid dat deze vis maakt bij gevaar door bij wijze van afschrikking zijn zwemblaas te laten trillen.
Ponen zijn 30 tot 50 cm lang en hebben een brede harde kop die met beenplaatjes bepantserd is en waaiervormige borstvinnen, waarmee ze als het ware over de bodem kunnen ‘lopen’. Hun menu bestaat voornamelijk uit bodemvisjes en macrofauna zoals kreeftachtigen, wormen en weekdieren.

Duurzame vangst
De rode poon komt nog veelvuldig in onze wateren voor zodat er geen vangstbeperking geldt. Toch is het nog altijd voornamelijk een bijvangst van de Vlaamse visserij en wordt deze vis doorgaans gevangen met  bodemsleepnetten. Ook jagen sommige hengelaars expliciet op rode poon.
Sinds enige tijd zijn een aantal vissers overgeschakeld naar flyshooting, een meer duurzame visserijtechniek die de bijvangst van andere soorten reduceert.

Promotie nodig
Het aanbod is er, maar deze vis kan een steuntje in de rug zeker gebruiken. Volgens GFK Panel Services Belgium komt poon slechts bij 2% van de Belgische gezinnen op het menu. Wie momenteel wel al poon in huis haalt, verkiest duidelijk verse vis boven diepvries.
Voor de prijs moet je het alvast niet te laten, want rode poon behoort tot de goedkopere vissoorten die het hele jaar door vlot beschikbaar is.

Culinair veelzijdig
Rode poon wordt zowel als in de diepvries als volledige vis of in visfilets aangeboden. Om te zien of de vis vers is, kijk je best naar de ogen die helder moeten zijn en een beetje bol staan. Nog een tip: de huid van de vis moet vochtig en glanzend zijn en mag geen grote verkleuringen vertonen. Ook moet de vis een frisse, niet storende geur hebben. Als je filets koopt, mag er geen vocht vrijkomen wanneer je zachtjes op het visvlees duwt.
Rode poon heeft stevig visvlees met een diepe smaak. Deze vis is culinair verrassend veelzijdig en doet het uitstekend in zowel vissoepen als visstoofpotjes die een tijdje op het vuur mogen staan pruttelen. Dankzij het stevige vel kan de vis ook perfect in zijn geheel op de barbecue geroosterd worden. De kok kan er alle kanten mee uit, van gewoon gebakken in de pan of de oven, tot pocheren, stomen, bereid in papillot, versneden in spiesjes,…
Best eet je de vis de dag van de aankoop, of bewaar je hem hooguit één dag in de koelkast, best in een kom met ijs. Ingevroren kan je rode poon nog twee tot drie maanden bewaren.

Gezond
Rode poon is een vis die tal van gezonde cholesterolverlagende vetten bevat met een gunstig effect op de hart- en bloedvaten. Deze vis is bovendien rijk aan kalium en calcium.
Voedingswaarde per 100 g: energie 335 kJ/81 kcal, eiwitten 18 g, vetstof 1 g.

Auteur: Stefaan Van Laere

Foto’s: www.seniorennet.be