Op de hoek van de Spoorwegstraat en de Groenenhoekstraat in Berchem maakte een verouderd appartementsgebouw plaats voor een moderne nieuwbouw. De sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning liet hier de voorbije maanden 42 gloednieuwe appartementen verrijzen. Het project werd afgelopen vrijdag feestelijk ingehuldigd.

Het oorspronkelijke gebouw met 66 appartementen, hoek Spoorwegstraat-Groenenhoekstraat in Berchem, dateerde van 1930. Het voldeed totaal niet meer aan de hedendaagse behoeften op het vlak van indeling, technieken en energieverbruik. Het werd dus afgebroken om plaats te maken voor een nieuwbouw. De werken startten in september 2015 en werden eind vorig jaar afgerond. Het nieuwe woonproject omvat 42 appartementen: 24 appartementen met 1 slaapkamer (waarvan 3 voor mindervaliden), 3 met 2 slaapkamers (waarvan 1 voor mindervalide), 6 met 3 slaapkamers en 9 met 4 slaapkamers. Het geheel is uitgerust met fietsenstallingen, een ondergrondse parking, oplaadpunten voor elektrische scootmobiel en een gemeenschappelijke tuin. In de nieuwbouw wordt gebruik gemaakt van alternatieve energiebronnen zoals warmtekrachtkoppeling en zonnepanelen. Behalve de 4 appartementen met 1 slaapkamer zijn alle overige wooneenheden toegewezen en sommige zijn ook al bewoond.

Lava Architecten verzorgde het ontwerp en tekende de plannen voor het project in Berchem. Aannemer Besix NV voerde de werken uit. Aan de nieuwbouw hangt een prijskaartje van 6,24 miljoen euro (exclusief 6% BTW).

Meer dan 1.000 sociale woningen in Berchem

In Berchem beheert De Ideale Woning – met hoofdzetel aan de Diksmuidelaan – een groot aantal sociale woningen, meer bepaald 949 appartementen en 160 huizen. Aan de Sint-Lambertusstraat 56-58 werd heel recent nog een ander, eerder kleinschalig project opgeleverd, namelijk de realisatie van 5 nieuwe appartementen. Voordien is het al geleden van 2012 dat er aan de Jan de Graefstraat 20-46 in totaal 14 appartementen werden opgetrokken. Voor de komende periode staat er in Berchem nog een renovatieproject op stapel. Aan de Jan De Graefstraat 27-29 neemt De Ideale Woning 8 bestaande appartementen grondig onder handen. Dankzij deze werken verhoogt het aantal appartementen daar tot 9. Het gaat hier om een BEN*-renovatie die in maart van start zal gaan. (*)BEN = Bijna Energie Neutraal

“Bijna 100 jaar geleden bouwde De Ideale Woning in Berchem haar eerste woningen in deze wijk. Florent Cootmans, de toenmalige burgemeester van Berchem, liet deze woningen bouwen onder het moto “Groen, Gezond en Goedkoop”.  100 jaar later werkt De Ideale Woning nog altijd verder om het recht van iedere Vlaming op betaalbaar wonen te realiseren”, beklemtoont Dirk de Kort, voorzitter van De Ideale Woning.

Foto: Lutgard Heyvaerts