In april selecteerde stad Antwerpen 3 slimme applicaties die samen zo’n 3000 duurzame spitsmijdingen per jaar moeten realiseren. Vandaag is de app van Olympus Mobility klaar voor gebruik.
Antwerpse Marktplaats voor mobiliteit
De Olympus Mobility-app werd – samen met 2 andere apps – ontwikkeld in het kader van de Antwerpse Marktplaats voor mobiliteit, die deel uitmaakt van Slim naar Antwerpen en inzet op het ontwikkelen van slimme mobiliteitsoplossingen. Deze app biedt werknemers een totaaloplossing voor het gebruik van verschillende vervoersmodi. TimesUpp, de tweede app, is een persoonlijke reisassistent die waarschuwt voor onverwachte vertragingen en de beste route op de kaart toont, daarbij rekening houdend met verschillende factoren. De derde app, SNAPP, leidt de gebruiker tot in het gebouw waar hij moet zijn en gaat daarmee verder dan de meeste andere apps die stoppen aan de voordeur of op de parking. SNAPP laat gebruikers op die manier toe om een beter zicht te krijgen op de totale duur van hun verplaatsing. Om vast te stellen of structurele spitsmijdingen daadwerkelijk zijn gerealiseerd en structureel van aard zijn, moesten alle dienstverleners een verificatiemethode voorstellen. De verificatiemethode registreert de voertuigenbewegingen van de deelnemers en monitort de veranderingen in het reisgedrag. Op basis hiervan wordt het aantal structurele spitsmijdingen berekend en wordt de vergoeding voor de dienstverlener bepaald. De stad hanteert hier het ‘no cure no pay’-principe.
Olympus lanceert  app
Met www.spitsmijden-antwerpen.be wil Olympus Mobility bedrijven in de Antwerpse regio sensibiliseren om zoveel mogelijk werknemers te leren spitsmijden. Werknemers die de dagelijkse files in en rond Antwerpen moeten trotseren, kunnen de spits eenvoudig mijden door op weekdagen voor of na de spitsuren (7 tot 9 uur en 16 tot 18 uur) aan te komen of te vertrekken, het openbaar vervoer te gebruiken, te fietsen of gewoon van thuis uit te werken.
Wie inspanningen doet om de spits te mijden, mag daarvoor in september rekenen op een mooie beloning:
·         per 5 spitsmijdingen een waardebon van 7 euro te besteden in een Antwerpse winkel.
·         vanaf 15 spitsmijdingen een lunch ter waarde van 25 euro in een Antwerps restaurant (de lijst met deelnemende restaurants staat in de app).
Olympus Mobility zal deze actie evalueren en verderzetten bij positieve resultaten. Werknemers hoeven niet in Antwerpen te wonen of te werken om deel te kunnen nemen. Voorwaarde is dat ze het Antwerpse hindergebied doorkruisen.
Hoe kunnen bedrijven deelnemen?
Elk bedrijf kan kosteloos deelnemen door zich online in te schrijven op www.spitsmijden-antwerpen.be.  Werknemers van ingeschreven bedrijven die willen meehelpen aan een lichtere spits rond Antwerpen, krijgen vervolgens een login voor de Olympus app, die zij makkelijk zelf kunnen downloaden op hun smartphone en die automatisch hun spitsmijdingen registreert. Alle deelnemers vullen bij inschrijving een vragenlijst in waarmee ze meer informatie geven over hun huidige woon-werkgedrag. Op basis daarvan wordt bepaald hoe vaak zij de spits vermijden. Werkgevers krijgen deze informatie ook, zodat ze hun mobiliteitsbeleid kunnen verbeteren.
Olympus Mobility-app combineert verschillende modi
Werkgevers die dat wensen, kunnen opteren voor de volledige Olympus Mobility service, waardoor hun werknemers niet alleen spitsmijdingen registeren, maar ook makkelijk tickets kunnen bestellen voor alternatieve vervoersmiddelen zoals de trein, tram, bus of fiets. De Olympus-app biedt werknemers een totaaloplossing voor het gebruik van verschillende vervoersmogelijkheden. Via deze zogenaamde MaaS-applicatie (Mobility as a Service) kunnen gebruikers vervoersbewijzen kopen voor een breed gamma aan vervoersmodi, waaronder de trein, tram, bus of deelfiets. Daarnaast kunnen autogebruikers ook hun parkeerkosten met de app betalen. De werkgever kan zo het mobiliteitsbudget per werknemer eenvoudig opvolgen met slechts 1 factuur voor alle gebruikte vervoersmiddelen. Voor de Antwerpse gebruikers zal de Olympus-app beschikbaar zijn met een menu-optie ‘Slim naar Antwerpen’, specifiek gericht op de Antwerpse vervoersmogelijkheden. Schepen Koen Kennis: “De Olympus-app is de eerste Belgische app die alle openbaar en gedeeld vervoer in één hand aanbiedt. Daardoor wordt het voor werkgevers en -nemers gemakkelijk om zonder zorgen verschillende mobiliteitsmodi te gebruiken.”
Slim naar Antwerpen zet in op duurzame spitsmijdingen
Een werkdag kent 2 spitstijden: de ochtendspits van 7 tot 9 uur en de avondspits van 16 tot 18 uur. Over een spitsmijding wordt gesproken als een gemotoriseerd voertuig (personenauto, bestelbus of vrachtwagen) dagelijks een infrastructureel knelpunt in een knelpuntgebied mijdt tijdens de spits, daar waar het voertuig dit knelpunt in de periode vóór het gebruik van een alternatief vervoermiddel, wel nog passeerde. Slim naar Antwerpen zet in op verschillende maatregelen. Zo is er de kortingsregeling (e-)fiets, waarvan al circa 1100 automobilisten gebruik van hebben gemaakt om minstens twee dagen per week met de fiets naar het werk te komen. Samenwerkingen met andere mobiliteitsaanbieders moeten samen nog eens 3000 wagens per maand uit de spits halen. Verder werkt Slim naar Antwerpen ook nog samen met een dertigtal werkgevers in de Antwerpse regio en zet ze verschillende acties op voor bewoners.