In België gingen er nooit zoveel bedrijven failliet als in de eerste eerste helft van 2019. 6.218 ondernemingen gingen in faling, wat een stijging van 16% betekent tegenover vorig jaar. Een nieuw record.

De aanpassing van de insolventiewet wat we besproken in een artikel van 30 april 2018 is hier één van de grote redenen: Beoefenaars van een vrij beroep of VZW’s konden vanaf toen ook failliet verklaard worden. Uw huisdokter of vaste apotheker, uw notaris of advocaat, allen liepen zij vanaf 1 mei 2018 het risico in faling te gaan wanneer ze niet (langer) aan hun (betalings)verplichtingen konden voldoen.
Ook kunnen zaakvoerders en bestuurders van vennootschappen persoonlijk failliet gaan bij aansprakelijkheid voor schulden van de failliete vennootschap
De manier waarop stakeholders voortaan kennis konden nemen van insolventiedossiers veranderde ook drastisch. De wetgever voerde namelijk een digitaal register in onder de naam ‘Regsol’. Regsol laat toe om insolventiedossiers volledig elektronisch te beheren. Hierdoor verloopt het contact tussen alle stakeholders pro-actiever, efficiënter en transparanter.

Concreet kan bijvoorbeeld een schuldeiser die geconfronteerd wordt met een onderneming in moeilijkheden, door te surfen naar www.regsol.be, na enkele muisklikken meteen een volledig overzicht krijgen van de stand van zaken in een lopend dossier. Overigens dienden vanaf 1 mei 2018 alle aangiftes van schuldvordering via Regsol te verlopen. Je kan hier trouwens ook zelf aangifte doen van faling.
Ook de wet op de spookbedrijven kan worden aangehaald als reden van de groei. Deze leidt tot extra aandacht bij de rechtbanken met meer faillissementen als gevolg.

Foto: www.lige.be