Het bekende Kopenhaagse restaurant Noma van chef René Redzepi sleepte gisteren een derde Michelinster in de wacht. Noma staat bekend om zijn vooruitstrevendheid en kreeg al verschillende keren de titel van beste restaurant ter wereld. Nu krijgen ze ook de hoogste gastronomische erkenning van de Michelingids.

“Wat bijna onmogelijk leek, is gebeurd”, schreef Noma gisteren op Facebook. Na jaren met twee Michelinsterren en meerdere bekroningen tot beste restaurant ter wereld in 2010, 2011, 2012 en 2014, heeft Noma een derde ster te pakken. Het summum in de gastronomische wereld. Met deze bekroning vervoegt het restaurant Geranium aan de top van de Deense gastronomie. Naast Noma viel in Scandinavië ook Maaemo in Oslo in de prijzen: ook dit restaurant kreeg drie sterren.

Noma is een samentrekking van nordisk, wat Scandinavisch betekent, en mad, wat staat voor eten. Scandinavisch eten kan je hier zeker, want Redzepi kookt als geen andere chef zo lokaal gebonden.

Vooruitstrevende chef
Eerder dit jaar won Noma ook al ‘dish of the year’ met Årets Ret in de ‘Ocean’ categorie. Het winnende gerecht was er eentje uit hun seafood menu in 2020, een portie ‘zeebaarssteak’. Dit soort innovatieve creaties en een experimentele menukaart is waarvoor Noma bekendstaat.

In Noma zelf werkt Redzepi bijvoorbeeld met drie seizoensmenu’s per jaar. Van januari tot maart serveren ze uitsluitend seafood, omdat het water dan het koudst is en de zeevruchten bijgevolg het best van smaak zijn. Daarna volgen zes vegetarische of vegan maanden, om het jaar af te sluiten met drie maanden forest season.

Ook tijdens de coronacrisis toonde Redzepi zich een meesterchef door als de eerste chef ter wereld de fastfood-kaart te durven trekken. Zijn sterrenhamburgers werden een hit en resulteerden niet alleen in een volledig nieuw restaurant, maar konden ook op navolging van sterrenchefs over heel de wereld rekenen. Fastfood op niveau werd dé foodtrend.

Bekroning voor Kopenhagen
De bekroning voor Redzepi komt dus zeker niet onverwacht, ook al was hij lang verhoopt. “Voor ons is deze bekroning een prestatie die bevestigt dat Kopenhagen een van de beste culinaire plaatsen ter wereld is vandaag”, klinkt het bij het driesterrenteam. “We willen onze fantastische gasten bedanken voor hun steun de afgelopen 18 jaar, en ook onze medewerkers waaronder boeren en wijnproducenten, om het plaatje compleet te maken.”

Tekst: Elise Coppens

Foto: www.ambiance.be