De Congolese arts Denis Mukwege kreeg eind 2018 de Nobelprijs voor de Vrede. Deze week komt hij naar de Universiteit Antwerpen, waar hij op donderdag 4 april een eredoctoraat zal ontvangen. “We legden al tijdens de zomer contact met hem”, vertelt Herman Van Goethem. “De Nobelprijs is voor ons de sprankelende  bevestiging van de keuze die we maakten.”

De Universiteit Antwerpen reikt jaarlijks net voor de paasvakantie haar eredoctoraten uit. Tijdens die hoogmis van de academische wereld worden wetenschappers uit alle continenten in de bloemen gezet. De faculteiten brengen op die manier hulde aan excellente onderzoekers uit hun werkveld. Namens de universitaire gemeenschap reikt de rector ook elk jaar een eredoctoraat algemene verdiensten uit. Dat eredoctoraat algemene verdiensten gaat in dit jaar naar dr. Denis Mukwege. Deze Congolese chirurg en gynaecoloog richtte in 1999 het Panzi Hospital in Bukavu op. In dat ziekenhuis verzorgt en begeleidt hij slachtoffers van seksueel geweld. Samen met zijn medewerkers behandelde Mukwege vele duizenden slachtoffers. Op 10 december 2018 kreeg Denis Mukwege de Nobelprijs voor de Vrede. Die deelt hij met de Iraakse Nadia Murad, als erkenning voor hun werk tegen seksueel geweld in oorlogsgebieden.

Focus op het Zuiden
“De voorbije zomer contacteerden we dr. Mukwege met het oog op het eredoctoraat”, vertelt Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen. “Dat hij ondertussen de Nobelprijs kreeg, is voor ons de sprankelende  bevestiging van de keuze die we maakten. Eerder kende UAntwerpen eredoctoraten algemene verdiensten toe aan Diane von Fürstenberg voor haar professionele engagement in combinatie met een groot maatschappelijk engagement, onder meer voor vrouwenrechten, en aan Jeffrey Sachs voor zijn trekkende rol in de Sustainable Development Goals.”
“Nu wilden we de focus richten op het Zuiden, vanuit onze sterke focus op universitaire ontwikkelingssamenwerking, bijvoorbeeld vanuit het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid. Dr. Mukwege is iemand die in elk opzicht inspireert, vanuit een veelzijdige en gedreven diepmenselijke betrokkenheid op de wereld rondom hem. Hij is zo een voorbeeld voor de gehele wereld.”

Internationale topwetenschappers
Samen met de Congolese arts zullen ook vier topwetenschappers uit verschillende domeinen worden gehuldigd op 4 april.
–        De Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie kiest voor prof. dr. Mathias Dewatripont, verbonden aan de Université Libre de Bruxelles en erevicegouverneur van de Nationale Bank van België.
 
–        De Faculteit Geneeskunde en de Gezondheidswetenschappen gaat voor prof. dr. Heidi Larson. Zij is verbonden aan de prestigieuze London School of Hygiene Tropical Medicine (VK) en een expert op het vlak van vertrouwen in vaccinaties. Larson is getrouwd met de Belgische arts Peter Piot.
 
–        Het eredoctoraat van de Faculteit Wetenschappen gaat naar prof. dr. Jane Lubchenco, actief aan de Oregon State University (VS). Lubchenco is milieuwetenschapster en gespecialiseerd in onze oceanen en hoe we er op een duurzame manier mee moeten omgaan.
 
–        Prof. dr. Xavier Maldaque is de laureaat van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen. Hij is professor aan de Université Laval (Canada) en een wereldautoriteit wat betreft het gebruik van infrarood.

Foto: UA – Koning Boudewijnstichting