De tentoonstelling van nieuwe schilderijen van Luc Tuymans in de winter van 2002-2003 bij Zeno-X was bedoeld als tegenhanger en als understatement tegenover de eerder dat jaar tentoongestelde werken op de Documenta 11 en kreeg de veelbetekenende titel ‘Niks’ mee.
Er werden onder andere werken getoond zoals ‘Slide I, II en III’, die elk een beeld voorstellen van de projectie van een lege dia op een witte muur. De banale afbeelding van een bloeiende potgeranium, die Tuymans met een zekere minachting ‘Vlaamser dan Vlaams’ noemt, krijgt de ironische titel ‘Niks’ mee en wordt daarmee het titelschilderij van de expo.

In 2003 creëert Tuymans in samenwerking met meester drukker Roger Vandaele een mooie en technisch zeer geslaagde zeefdruk van dit schilderij. Dit zeldzame werk werd op slechts 30 exemplaren uitgegeven door het Hannover Kunstverein.

De vertaling van olieverfschilderij naar werk op papier ging gepaard met een zorgvuldige kleuranalyse en resulteerde in een iets andere tonaliteit. In plaats van het versluierde palet van het schilderij introduceerden Tuymans en Vandaele in de prent een donkerder achtergrond en fellere roden en groenen, wat leidde tot een dramatische versterking van de contrasten.
Hierdoor verandert ook het lichteffect: op de zeefdruk lijkt de plant pal in het zonlicht te staan. Opmerkelijk genoeg ziet de grafische versie van Vandaele er ‘schilderachtiger’ uit dan het schilderij zelf. De geranium, betekenisloos geworden door deze presentatie als een banaal serieel geproduceerd symbool van sociale geborgenheid, krijgt een plek in de lange en belangrijke traditie van met betekenis beladen bloemstillevens in de Nederlandse schilderkunst.

Art Partout kan u een mooi ingelijst exemplaar aanbieden in perfecte staat.

Foto: www.artpartout.be